VATANDAŞ, RAMAZAN SOFRASINI NASIL KURACAK

VATANDAŞ, RAMAZAN SOFRASINI NASIL KURACAK

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, önceki Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Sudan’da tarım hayali kurduğunu, ancak Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık A.Ş Raporu ile bu hayalin patladığının anlaşıldığını vurgulayarak, “Yeni Bakan Vahit Kirişçi ders almamış ki Afrika’da tarım hayali ile göreve başladı. Sayın Bakan Afrika’yı bırak, Anadolu’ya bak. Türk çiftçisine yüzünü dönersen, çiftçi seni de Türk halkının da yüzünü güldürür, herkesi doyurur!” çağrısı yaptı.

AK Parti döneminde 27 milyon dekar alanda tahıl üretiminin sona erdiğini kaydeden Aygun, “Ramazan geliyor, pide fiyatları, et fiyatları, sebze, meyve fiyatları el yakıyor. Vatandaşımız, Ramazan sofrasını nasıl kuracak? Yeter artık” diye tepki gösterdi. Aygun, maydanozdan karnabahara, etten pideye kadar her şeyin ateş pahası olduğuna işaret etti. Ramazan ayında İstanbul’da pide fiyatlarının 6-9 TL arasında olacağına işaret eden Aygun, “Geçen sene 4 liradan pide alıyorduk. Ramazan ayında çıkan pideyi de vatandaşın elinden alıyorsunuz. Et ve Süt Kurumu’nda bile kıymanın kilosu 83 lira, kuşbaşının kilosu 92 lira, bifteğin kilosu 117.50 lira oldu. Kasap fiyatlarını söylemiyorum bile. Ramazan sofrası kurmak da mı lüks olacak?” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hayat pahalılığı var ama insanların istediği her ürüne erişiminin olduğu bir ülkede yaşıyoruz” derken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Türk Lirası şu an en zayıf durumda. Gideceği bir yer yok bir kere. Vatandaş rahat olsun. Kafaya takmayın!” diye açıklama yaptığına dikkat çeken Aygun, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun’un da et fiyatlarına yaptıkları yüzde 48’lik zammı “Piyasadan yüzde 66 daha ucuza et sattıkları için uzun kuyruklar oluştuğu, bu zammı bu yüzden yaptıkları” sözleriyle savunduğunu anımsattı.

Aygun, “Onların kafası rahat, Tuzları kuru, millet sefalet, onlar sefahat içinde yaşıyor” yorumunu yaptı. Tarım Üretici Fiyat Endeksi’nin 11 yıllık tarihi rekorunu kırdığını kaydeden Aygun, “Üretici fiyat endeksi geçen yıla göre yüzde 68,49 arttı. Üretici de ağlıyor tüketici de ağlıyor. Bir tek AK Partili yöneticiler halinden memnun” diye konuştu.

ŞEKER SORUNU

Aygun, şeker üreten ülkemizde şeker fiyatlarının da patladığını vurgulayarak, “Şeker Fabrikalarında geçen ay 50 kilo çuval şekerin fiyatı 430 liraydı. Şimdi 700 lira oldu. Bu akıl almaz bir artıştır!” diye konuştu.

TARIM ÇÖKTÜ

Aygun, AK Parti ile tarımın çöktüğünü söyledi. 2001 yılında 26 milyon 350 bin hektar olan tarım alanının 2020 yılında 23 milyon 137 bin hektara gerilediğini kaydeden Aygun, “Tarım alanlarında son 19 yılda yaşanan kayıp yüzde 12’dir. AKP döneminde 27 milyon dekar alanda tahıl üretimi yapılmaz hale geldi. 27 milyon dekar alanı tarıma kazandırmak yerine Afrika’dan medet umuyorsunuz” dedi. Aygun, AKParti’nin Sudan’da boyunun ölçüsünü aldığını, ancak halen ders alamadığını belirterek, “Bu Afrika sevdası ile Türkiye’yi kaybediyorsunuz!” diye uyarıda bulundu.

ÇİFTÇİLER TARIMI BIRAKIYOR

Aygun, 2003 yılında 2 milyon 760 bin çiftçi varken, bu sayının şimdi 2 milyon  104 bin çiftçiye düştüğünü vurgulayarak, “Gübre mazot fiyatları dövizden de istikrarsız. Anlık değişiyor. Son bir yılda gübre fiyatları yüzde 400-500 arasında zamlandı. 1 Mart’ta motorinin litresi 16.31 TL idi. Şimdi 22.23 TL. 24 günde bir depo motorin doldurmanın bedeli 350 TL arttı. Bu fiyatlara üretici nasıl dayansın?” diye konuştu.

TARIM ARAZİLERİNE SANAYİ KURULUYOR

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde Çorlu’da çiftçiye “Ekin” çağrısı yaparken, Tekirdağ’daki tarımsal sit alanında14. OSB kuracakları müjdesi verdiğini anlatan Aygun, “Tarımsal sit alanına plastik sanayi kurmak istiyorlar. Çiftçiye de ekin diyorlar. Bir dedikleri diğerini tutmuyor!Bu iktidarda akıl yok, vicdan yok!” diye tepki gösterdi. Aygun, AK Parti’nin seçim vaadi olan “Mazotu doldur; yarısı sizden, yarısı bizden” sözlerine işaret ederek, “Sözlerinizi tutmuyorsunuz. Çiftçi size inancını yitirdi” dedi.

 

GAP’TA HEDEFLER TUTMADI

 

2.2 milyon hektar alana ulaşan GAP arazisinde halen 571 bin hektar alanın sulanabildiğini kaydeden Aygun, “Bu alanlarda sulu tarım yapılsa, Türkiye şaha kalkardı” tespitini yaptı.

Aygun, Türkiye nüfusunun 2002 yılında nüfus 65 milyon olduğunu, şu anda sığınmacılarla 90 milyona dayandığını belirterek, “Nüfus katlanırken, buğday üretimimiz aynı kaldı. Yılda 19/21 milyon tonda kaldı. Üstelik geçen seneki sert kuraklıktan dolayı sahadaki gerçek üretim 14/15 milyon tona indi. Ama TÜİK ise 17.7 milyon ton diyor, rakamları makyajlıyor. Kimse TÜİK’e güvenmiyor” diye konuştu.

 

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARINA KARŞI ÖNERİ

 

Ayçiçek yağı fiyatlarının daha da artacağını, bunun durdurulması için çiftçiye prim desteği verilmesi gerektiğini kaydeden Aygun, “Şuanda yazlık ekim sezonu. Acil olarak ayçiçekte prim desteğini 50 kuruştan 1.5 liraya buğday prim desteğini de 10 kuruştan 30 kuruşa çıkarmak gerekiyor” dedi.

 

Haber: Abdurrahim Yıldırım

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04