TREN KATLİAMI  DURUŞMASINI TİYATROYA ÇEVİRDİ

TREN KATLİAMI  DURUŞMASINI TİYATROYA ÇEVİRDİ

Çorlu Tren katliamının 12. Duruşmasında, TCDD 1. Bölge Müdürü olarak görev yapan Nihat Aslan’ın duruşma salonunu adeta bir tiyatro salonuna çevirir gibi hareketleri kazada yakınlarını kaybeden vatandaşları resmen çileden çıkardı. Aslan sorulan her soruya “Bilmiyorum, Hatırlamıyorum” şeklideki cevapları mahkeme heyetini bile şaşırdı.

Çorlu’da 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin davanın 12’nci duruşması görüldü. Bir sonraki duruşma 21 Mart 2023’e ertelendi. Sarılar Mahallesi yakınlarında 8 Temmuz 2018 tarihinde 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin 13 sanığın, “Taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan yargılandığı davanın 12. duruşması Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Çorlu Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı.13 sanıklı davanın 12. duruşması gece geç saatlerde tamamlandı ve dava 21 Mart 2023 tarihine ertelendi.

BÖLGE MÜDÜRÜ “HATIRLAMIYORUM, BİLMİYORUM”

TCDD 1. Bölge Müdürü olarak görev yapan Nihat Aslan, kurumdaki görevinin servisler arasındaki koordinasyonu sağlamak olduğunu ileri sürerek, “Meteoroloji ile herhangi bir protokol yapmak benim yetkimde değildi bunu genel müdürlük yapabilir. Ben bununla suçlanıyorum ama bu benim görevim değil. Benim servislere veya denetimlerine müdahale etmem mümkün değil. Kazanın olduğu yerle ilgili bana önceden iletilen bir sorun yoktu. Onay için bana gelen evrakların hepsini okuyamıyordum bazılarını hızlıca göz atıp imzalıyordum.” dedi. Avukatların sorularını yanıtlamaya çalışan Aslan, genel olarak sorulan sorulara o dönem hangi kararlara ve raporlara imza attığını, okuyup okumadığını da hatırlamadığını ve bazı konularda da ‘Bilmiyorum’ diyerek cevap verdi.

2017 YILINDA SORUN YOKTU

Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Levent Muammer Meriçli de hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatini istedi.Meriçli, üzerine atılı olan suç isnadının, görev yetkisi dışında olduğunu savunarak, “Kazadan sonra kazanın olduğu hatta doğrudan temin yoluyla bakım çalışması yapıldı. 3 ay içerisinde de meteoroloji ile protokol yapıldı. Yağış durumuna göre bizlere bildirim geliyordu. Herhangi bir yağış uyarısına göre ekipler hat üzerinde kontrol yapıyordu. Hat üzerinde kazadan önce 2017 yılında yapılan turnede hat üzerinde herhangi bir soruna rastlanmamıştı.” ifadelerini kullandı.

KARASU SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu ise iddianamede kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini belirtti.Karasu, kaza olduğu yılda görevinin yol müdürlüğü değil, bakım servis müdürlüğü olduğunu ifade ederek, “Bana isnat edilen suçlar, benim görevim dahilindeki işler değil. İddianamede ben hedef gösterilmek istendim. Kazada bölge müdürü, demir yolu bakım müdürleri, alt yapı, üst yapı şube müdürleri ve alt yapı ekiplerinin bu kaza da taraf olması gerekiyor. Görevimi aksatmadan en iyi şekilde yaptım. Turne denetimlerinde gördüğüm olumsuzlukları görevlilere bildirdim. Benim uyarılarım dikkate alınmadı. Yıl içinde iki turne denetim görevim vardı. Bunları hiç aksatmıyordum. Bunları özellikle yazdan çıkarken ve kışa girerken yapıyordum. Kazanın yaşandığı günden 10 gün önce turne görevimi yerine getirmiştim. Alt yapı, üst yapı denetimleri daire başkanlığının yetkisindeydi. Olaydan sonra menfezde bazı çalışmalar yapılmış, bunlar herhangi bir mühendislik çalışması değil. Bu çalışmaların neden yapıldığını bilmiyorum. Bölge müdürleri gece bölgede nöbetçi ekipleri bırakması gerekiyordu. Kazanın olduğu gün nöbetçi bir ekip bırakılmamış. Kaza ile ilgili olarak TCDD daire başkanlığı olaya gerekli hassasiyeti göstermemiştir. Ben üzerime atılan suçlamaları kabul etmiyorum.” dedi.

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ VE GEREĞİ YİNE YAPILMADI

Facaida hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel’in annesi ve Hakan Sel’in eşi Mısra Özde yaşananlara tepki gösterdi. Mısra Öz, yaptığı açıklamada, “Gereği düşünüldü ve gereği yine yapılmadı. Nerden bulduklarını bilmediğim bir cüretle bize ve heyete kafa tutuyorlar. Ukalalar ve insanların acısına saygı duymayacak kadar ahlaksızlar” ifadelerini kullandı.

DURUŞMA 21 MART’A ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tanık dinletme taleplerinin kısmen kabulüne karar vererek sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmetti. Duruşma, 21 Mart 2023 tarihine ertelendi.

Haber: Abdurrahim Yıldırım

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04
DEVLET DOLANDIRILIYOR DEVLETİN YETKİLİLERİ NEDEN SESSİZ | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-09-11 19:05:00