ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEMEDE ÖNEMLİ ADIM

ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEMEDE ÖNEMLİ ADIM

Ulusal Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Tekirdağ Hukuk koordinatörü, Av. Hülya Tunçer, 20 Kasım çocuk hakları günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulunarak, Çocuk istismarları konusunda izlenecek yollar konusunda bilgilendirme yaptı. Av. Hülya Tunçer ihbarların kesinlikle gizli kaldığını belirterek; “Makul şüphe oluştuğunda Alo 183 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmet Hattı, Alo 155 Polis, Alo 156 Jandarmayı arayarak, Cumhuriyet Başsavcılıklar ve en yakın karakola giderek; derneğimizin ucim.org.tr web sitesinden ve 0 324 331 1818 numaralı ihbar hattını arayarak ihbarda bulunabilirsiniz” dedi.
1)BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ NEDİR?
UCİM Tekirdağ Hukuk koordinatörü, Av. Hülya Tunçer, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi; “20 Kasım 1989 tarihinde devletler çocukların korunmaları, gelişmeleri ve sağlıklı büyümeleri için bir araya gelmişler ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul etmişlerdir. Türkiye bu sözleşmeyi 1990 yılında taraf ülke olarak imzalamış ve Çocuk Hakları Sözleşmesi ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır.
UNUTMAYIN !
Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşın altındaki her insan çocuktur ve tüm çocuklar bu sözleşmede belirtilen tüm haklara sahiptir. Taraf devletler, çocukların bu haklarını kullanabilmeleri için yardımcı olmalı, gerekli idari ve hukuki düzenlemeleri yapmalı ve uygulamalıdır. Çocuk hakları, çocukların daha mutlu ve daha güvenli yaşamaları için kabul edilmiş haklardır. Çocuk hakları; ırk, ten rengi, cinsiyet, dil, din ayrımı olmaksızın bütün çocuklar için geçerlidir.
2) ÇOCUK HAKLARI KAVRAMINDAN NE ANLAMALIYIZ?
Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.
3) TEMEL ÇOCUK HAKLARI NELERDİR?
SAĞLIKLI YAŞAM HAKKI
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin çok sayıda maddesi çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini desteklemektedir. Sözleşme’nin 6. maddesine göre her çocuk esas olarak yaşama hakkına sahiptir. İlaveten, 24. madde gereğince her çocuk ulaşılabilir en yüksek sağlık standartlarından yararlanabilmelidir; gerekli tedavi ve iyileştirme hizmetlerinden faydalanabilmelidir.İhmal edilen, terk edilen, istismara uğrayan ya da işkenceye tâbi tutulan çocukların iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırmasından devletler sorumludur.
EĞİTİM HAKKI
Eğitim hakkı, çocukların en önemli haklarından biridir. UNICEF’in 1999 tarihli raporunda da belirttiği gibi okuma-yazma bilmeme çok ciddi sorunlara neden olmaktadır. Anne ve çocuk ölümlerinin önde gelen etkenlerinden biri, annenin eğitim düzeyinin düşüklüğü veya okuma-yazma bilmemesidir. Kız çocuklarının okullaşma oranındaki 10 puanlık bir artış sonunda bebek ölüm hızı binde 4.1 azalmaktadır. Bu halde çocuğun en temel hakkı olan yaşama hakkı ile eğitim hakkı arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Yaşama hakkının yanı sıra, çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ahlak gelişimi için eğitime gereksinimi vardır. İnsanın doğuştan getirdiği yeteneklerini geliştiren en önemli araç eğitimdir.
DİĞER TEMEL ÇOCUK HAKLARI
Sözleşmeye göre, her çocuğun, temel yaşam hakkının yanında, nüfus kütüğüne kaydolma, isim, vatandaşlık ve mümkün olduğu ölçüde anne-babasını bilme ve onlar tarafından bakılma hakkı vardır. Buna paralel olarak, taraf devletlerin, çocuğun kimliği, tabiiyeti, isim ve aile bağları dahil olmak üzere her türlü koruma hakkına saygı gösterme ve bu konularda yasa dışı müdahalelerde bulunmama yükümlülüğü bulunur.

UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği olarak çocuk ihmal ve istismarıyla mücadele ediyor ve farkındalık yaratıyoruz. Bu kapsamda Avrupa ve Türkiye’de ilk olan ihmal ve istismarı önleme merkezlerimizi açmaya devam ediyoruz. Şu an güncel rakamlara göre 11 farklı ilde-biri proje ofisi olmak üzere- bu merkezler açılmıştır. İzmir, Konya, İstanbul, Erzurum, Antalya, Mersin, Ordu, Mardin, Van, Ankara ve Kayseri’de merkezlerimiz bulunmaktadır. Tekirdağ koordine ekibi olarak hedefimiz Trakya bölgesinde de bir önleme merkezi açmaktır. Önleme merkezi olmayan illerde ise merkeze bağlı olarak tamamen gönüllülerden oluşan koordine ekibi ve üyeler faaliyetleri yürütmektedir.
5) BİR ÇOCUĞUN İSTİSMARA UĞRADIĞINDAN ŞÜPHELENDİĞİMİZDE NE YAPMAMIZ GEREKİYOR?
Burada öncelikle şunu belirtmek gerekiyor; her bireyin çocuk istismarına dair şüphesi varsa bunu bildirmek zorunda. Aslında baktığımızda ahlaki bir ödev olmaktan ziyade bu bildirimi yapmak yasal bir yükümlülük. Hatta Türk Ceza Kanunu’na göre işlenmekte olan bir suçu bildirmeyen kişilere karşı hapis cezası öngörülmüştür.
Makul şüphe oluştuğunda Alo 183 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmet Hattı, Alo 155 Polis, Alo 156 Jandarmayı arayarak, Cumhuriyet Başsavcılıklar ve en yakın karakola giderek; derneğimizin ucim.org.tr web sitesinden ve 0 324 331 1818 numaralı ihbar hattını arayarak ihbarda bulunabilirsiniz. Şunu belirtmekte de fayda var ; belki okuyucularımız isminin gözükmesinden korktukları için ihbarda bulunmaktan çekiniyor olabilirler. Dilerseniz bu ihbarları adınız gizli kalacak şekilde de yapabilirsiniz. Yeter ki çocuklarımız konuşsun. Her zaman söylediğimiz gibi ‘’Çocuklar konuşacak, UCİM yanlarında olacak” dedi.
Haber: Abdurrahim Yıldırım

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04
DEVLET DOLANDIRILIYOR DEVLETİN YETKİLİLERİ NEDEN SESSİZ | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-09-11 19:05:00