ÇORLU VE BÖLGEMİZİN EN BÜYÜK EKSİĞİ ARTIK SORUN OLMAYACAK

ÇORLU VE BÖLGEMİZİN EN BÜYÜK EKSİĞİ ARTIK SORUN OLMAYACAK

Çorlu’nun ve bölgemizin en büyük eksiklerinden birisi olan, Dil ve Konuşma Terapisti ve bunun yanında Yutma Bozukluğu, Kekemelik, İşitme Engeli,Ses Bozuklukları Dil Gelişimi Geriliği gibi bir çok konuda uzman olan Savaş Çelik bölgemizdeki bu önemli eksiği doldurmak adına Çorlu’da hizmete devam ediyor.

Özellikle toplumumuzda bir tabu haline gelen ve Kekeme ve işitme engelli çocukların üfürükçü diye tabir edilen kişilere götürülerek hiçbir tıbbı müdahale yapılmadan hiçbir şeklide yetkileri olmadan bu hastalığı tedavi ettiklerine yönelik uzun yıllar devam eden sorunun aslında uzmanlara giderek çözülmesi gerektiğinin toplumda yerleşmesi gerekiyor.

Dil ve konuşma Terapisti Uzmanı Savaş Çelik Çorlu’da ve bölgemizde büyük bir eksiği giderme noktasında çalışmalarına devam ederken, bizde kendisinden kısa öz geçmişi ve kariyeri hakkında şu bilgileri aldık; “1974 yılında Adana Ceyhan’da doğdu. Sırayla Eskikent Köyü İlkokulunu, Osmaniye Derviş Paşa Ortaokulunu ve Osmaniye Atatürk Lisesini bitirdikten sonra,1995 yılında girdiği Anadolu Üniversitesi Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. Yaklaşık 12 yıl MEB’de Öğretmenlik yaparken, 2011 yılında, Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapistliğine kaydını yaptırdı. 2014 yılında yüksek lisans derecesini  aldı. Hala Tekirdağ Çorluda,Yaşam Dil ve Konuşma Bozuklukları Danışmanlık Merkezinde veilk Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde(Kurucu Müdür Yeliz Ergin); Tekirdağ Süleymanpaşa’da Defne Çınar Kreş’te Uzman Dil ve Konuşma Terapisti olarak çalışmaktadır.

Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Down Sendromlu Çocukların Kelime Edinimlerine, Tepki İsteme Model Olma Yönteminin Etkililiğinin Değerlendirilmesi

Katıldığı  Kongreler:

*7. Uluslar arası Katılımlı Dil ve Konuşma Bozuklukları Kongresi-Kocaeli 5-7 Mayıs 2013 (Poster Sunum- Afazi Vakalarinin Demografik Özellikleri: Dilkom Örneklemi (2004-2012))

*2. Yutma Bozuklukları Kongresi- Ankara   6-7 Aralık 2013

*3. Yutma Bozuklukları Kongresi– Ankara   3-4 Aralık 2014 (Poster Sunum-Wilson Hastalığında VitalStim Yutma Terapisi Uygulaması: Vaka Sunumu)

*8. Ulusal Dil ve Konuşma Bozuklukları Kongresi-İstanbul 17-18-19 Mayıs 2015 (Sözlü sunum- Down Sendromlu Çocukların Kelime Edinimlerine, Tepki İsteme Model Olma Yönteminin Etkililiğinin Değerlendirilmesi)

*10 Ulusal Dil ve Konuşma Bozuklukları Kongresi-İstanbul 28 Nisan-01 Mayıs 2019 (Sözlü sunum- Kekemelik Terapisinde Akıcılık Şekillendirme Yönteminin (Fluency-ShapingTherapy) Etkiliği Retrospektif bir Çalışma)

KATILDIĞI  EĞİTİMLER:

*Çocukluk Çağı Apraksisi. 8-10 Mart 2013.   Anadolu Üniversitesi DİLKOM *Erken Dönem Kekemeliğin Değerlendirilmesi ve Terapisi Kursu. 10-11 Nisan 2013. Anadolu Üniversitesi DİLKOM

*Postür-Manevra ve Yutma Kursu. 5 Aralık 2013. 2. Yutma Bozuklukları Kongresi

*Vitalstim (Elektro Terapi) Kursu. CareerImprovement&AdvancementOpportunities, Inc.-Anadolu Ünv. DİLKOM.  23-24 Mayıs 2014 *Ses Bozukluklarının VideofloroskobikDeğerlendirilmesi&Yutma Bozukluklarında Aletsel Değerlendirme-Fiberoptik Endoskopik Değerlendirme Kursu 14 Mayıs 2017 *Okul Öncesi Dönemde Kekeleyen Çocukların Terapisinde MODİFİKASYON Yaklaşımı 9-10 Eylül 2018 *İntroductionto PROMPT: Techniquue Workshop 23 Eylül 2018

BASILMIŞ  KİTAP

Konuşma Apraksisinde ARTİKÜLASYON Terapisi (Ağustos 2018)

HİZMET ALANLARIM:

Gelişimsel Dil Bozuklukları (Konuşamayan Çocuklar)

2,5-3 yaşlarındaki çocukların kelime dağarcığı 50 kelimeden az ise; daha çok jest ve mimiklerle ya da basit ifadelerle (al, ver, iç vb.)  isteğini belirtiyorsa Gecikmiş dil bozukluğundan bahsedebiliriz. Bu durumdaki çocuklara zamanında müdahale edilmezse yaşıtlarına yetişmekte güçlük yaşarlar.

Artikülasyon (Sesletim/Konuşma Sesi) Bozuklukları

Artikülasyon (Sesletim), bireyin konuşmada yer alan organlarının ardışık, uyumlu hareketleriyle belirli bir dile ait konuşma seslerini (a,b,c….) doğru telaffuz etme becerisidir. Okul öncesi ve okul çağı çocukların %10’unda artikülasyon bozukluğu vardır ve %100 başarıyla sorun çözülmektedir.

Akıcılık Sorunları (Kekemelik Ve Hızlı Bozuk Konuşma)

Akıcılık Sorunları, konuşmanın akıcılığında ve ritminde ortaya çıkan bozukluklar; uygun olmayan duraklamalar, tekrarlar ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar olarak tanımlanabilir. Yaklaşık 16 haftalık terapiyleAkıcılık Sorunları kontrol altına alınabilmektedir.

Yutma Sorunları

Yutma Sorunları, alınan gı­danın (sıvı ya da katı) ağızdan mideye transferinin yapılamaması olarak tanımlanabilir.Uygulanan Oral Motor Egzersizler, Elektro terapi, Termal terapi gibi yöntemlerle Yutma sorununun önüne geçilebilmektedir.

MOTOR KONUŞMA BOZUKLUKLARI (Afazi, Apraksi, Dizartri):

Afazi: Beyin kanaması, beyin tümörü veya beyin travması sonucu ortaya çıkan hasar, sol hemisferde bulunan konuşma merkezini etkilemişse, hastada konuşma bozuklukları oluşur..

Apraksi:Artikülasyon (Sesletim/Konuşma Sesi) Bozuklukları başlığında ele alınacaktır.

Dizartri:Konusma üretiminde görev alan kaslarının işlevini yerine getirmemesinden kaynaklıkonusmabozukluğudur.

Ses Terapisi

Ses bozukluğu, kişinin yaşına ve cinsiyetine göre, normal olmayan ses üretimi veya sesin kalitesi, tizliği, şiddeti, tınısı ve süresinin uygun olmamasıdır.

Haber: Abdurrahim Yıldırım

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04
DEVLET DOLANDIRILIYOR DEVLETİN YETKİLİLERİ NEDEN SESSİZ | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-09-11 19:05:00