AYGUN’DAN TEPKİ HANİ ERGENE TERTEMİZ AKIYORDU

AYGUN’DAN TEPKİ HANİ ERGENE TERTEMİZ AKIYORDU

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Trakya’da geçen hafta gerçekleşen aşırı yağış sonucu Ergene Nehri’nin taştığını ve simsiyah kirli suların Edirne Uzunköprü’ye kadar 100 bin dekar arazi ile tüm ekili alanlara aktığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım 2020 tarihli AK Parti Tekirdağ 7. Olağan İl Kongresi’nde Ergene’yi sorduğunu, partililerin “Tertemiz akıyor” diye yalan yanıt verdiği anımsatan Aygun, “İçinde kansorejen atık içeren Ergene Nehri hangi tarihte gürül gürül ve tertemiz akacaktır? Somut bir tarih verebilir misiniz?” diye sordu.
TÜRKİYE’NİN EN ÇOK KANSER GÖRÜLEN BÖLGESİ TRAKYA
Aygun, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, 283 kilometre uzunluğu ile Trakya’yı boydan boya kat eden ve bir zamanlar yirmi iki balık türünün yaşadığı biyolojik zenginliği ile göz kamaştıran Ergene Nehri’nin bugün zehir akıtarak büyük bir çevre sorununa dönüştüğünü kaydetti. Ergene Nehri’nin taşması sonucu zehirli suların tarlalara akarak insan ve hayvan sağlığını tehdit eder boyut kazandığını anlatan Aygun, “Bu zehirli su ile yetişen bitkiler aracılığıyla kanserojen maddeler de insanlara geçmektedir. Türkiye genelinde en çok kanser vakası görülen Trakya’da meme ve akciğer kanseri oranı yüksektir” uyarısını yaptı.
Orta derecede tehdit altında olan Ergene Nehri’nin Trakya ve ülkemiz için kanayan bir yara olduğunu vurgulayan Aygun, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2011 yılında “Haliç’i nasıl temizlediysek Ergene Nehri’ni de öyle temizleyeceğiz” demesinin üzerinden on yıl geçmesine karşın Ergene’nin kirlilik oranı katlanarak devam etmiştir.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,13 Kasım 2020’de yapılan AK Parti Tekirdağ 7. Olağan İl Kongresi’ne katılarak, Marmara Derin Deşarjı Eylem Planı’nı sokacaklarını söylemiştir. Ergene’den arıtılan suların Marmara Denizi’ne deşarj edilmesi aşamasına geçildiğini belirten Erdoğan, AK Partililere ‘Ergene şu an temiz temiz gürül gürül akıyor mu’ diye sorunca ‘Evet’ yanıtını almıştır.
Elbette ki bu yanıt gerçek ve dürüst yanıt değildir. Trakya’da geçen hafta gerçekleşen aşırı yağış, Ergene Nehri’nin taşmasına neden olmuştur. DSİ Edirne 11 Bölge Müdürlüğü’nün “turuncu alarm” verdiği Ergene Nehri’nden taşan kimyasal atık içeren simsiyah kirli sular Edirne Uzunköprü’ye kadar 100 bin dekar arazi ile tüm ekili alanlara akmıştır.”
Aygun, Bakan Pakdemirli’nin şu sorulara yanıt vermesini talep etti!
Bu bağlamda; 1: İçinde kansorejen atık içeren Ergene Nehri hangi tarihte gürül gürül ve tertemiz akacaktır? Somut bir tarih verebilir misiniz? 2: Ergene’den taşan zehirli su, buğday ve kanola bitkilerini çürüme tehlikesi ile karşı karşıya bırakırken, tarlaları da kirletmiştir. Bu sorunu kökten çözecek önlemler alacak mısınız? 3: Trakya’da sadece bu yıl değil, özellikle sonbahar döneminde etkili olan yağışlar ile Ergene Nehri taşmakta, Trakya Bölgesi’ndeki birçok tarım arazisi zehirlenmektedir. Bu zehirli su ile yetişen bitkiler aracılığıyla kanserojen maddeler de insanlara geçmektedir. Türkiye genelinde en çok kanser vakası görülen Trakya’da meme ve akciğer kanseri oranı yüksektir. Ergene Nehri’ndeki insan sağlığını tehdit eden bu gelişme karşısında Sağlık Bakanlığı ile ortak bir eylem planı yürütmeyi düşünür müsünüz? 4: Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj Projesi’nin, Ergene’nin tüm ağır metal yüklü kirliliğini Marmara Denizi’ne taşıyacağı eleştirisi yapılmaktadır. Çevre mühendislerinin Marmara Denizi’nin rengini bile değiştireceği eleştirisi yaptığı bu projeye ilişkin uzman görüşlerini dikkate alacak mısınız? Bu projeyi de gözden geçirmeyi düşünür müsünüz?
Haber: Abdurrahim Yıldırım

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04
DEVLET DOLANDIRILIYOR DEVLETİN YETKİLİLERİ NEDEN SESSİZ | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-09-11 19:05:00