Büyük Çerkes sürgününün yıl dönümü tüm Türkiye’de ve Dünyanın her yerinde yaşayan Çerkesler tarafından her yıl çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu yıl Korona Virüsü salgını dolayısıyla sokak etkinlikleri ve toplu anma törenleri yapılmasa da Çerkes halkı 156 yıl önce yaşadığı büyük acıyı asla unutmadı.
Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 156. yıldönümünde, Türkiye Çerkes Forumu Başkanı Muammer Akgül tarafından basın açıklaması yapıldı 21 Mayıs Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 156. yıldönümü nedeniyle, Türkiye Çerkes Forumu Başkanı Muammer Akgül basın açıklaması yaptı.
Başkan Akgül açıklamasında; “21 Mayıs 1864’ün dünyadaki bütün Çerkesler tarafından soykırım ve sürgün günü olarak anıldığını belirterek, “İntikam değil, adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı. Başkan Akgül; 21 Mayıs Çerkes Sürgünü ve Soykırımı ile ilgili olarak Çerkesler’in Türkiye’den ve Rusya’dan talepleri olduğunu belirterek, söz konusu taleplerini şöyle sıraladı: “Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün TBMM’de resmen tanınması, Rusya ve Türkiye arasında yapılacak olan ikili anlaşmalar ile Türkiye vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkının verilmesi, bu büyük acıyı anlatan müzelerin açılması, Çerkes dili ve kültürünün korunması adına diğer adımların atılması… Bunlar Türkiye’den taleplerimiz. Rusya’dan ise soykırım ve sürgünün resmen kabul edilmesi, Çerkesler’den ve diğer Kafkasyalı mağdur halklardan resmi özür dilenmesi, çifte vatandaşlık anlaşmaları ile geri dönüşün ve Kafkasya ile olan ilişkilerin kolaylaştırılması, Kafkasya’daki yerleşim yerlerine eski orijinal isimlerinin iade edilmesi” dedi.
Akgül, daha sonra Çerkes Soykırımı ve Sürgünü esnasında şehit olanlara Allah’tan rahmet dileyerek, Çerkes Soykırımı’nın tanınmasını talep etti. Her yıl yapılan anma törenlerinde, gerekse Türkiye’nin her yerinde Çerkeslerin düzenlediği her etkinlikte bu talep tekrarlanıyor.
Haber: Abdurrahim Yıldırım