Tekirdağ’ın Saray ve Çerkezköy ilçelerinde, Kovid-19 sürecinde şüpheli orman yangınlarını CHP Tekirdağ vekili Dr. İlhami Özcan Aygun TBMM ye taşıdı. Aygun; “hayat eve sığar ama doğa olmadan hayat olmaz.Tekirdağ’daki orman yangınlarının arkasında imar amacı mı var? arka arkaya çıkan yangınlar büyük şüphe uyandırıyor” dedi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’da arka arkaya çıkan orman yangınlarını soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı Dünyada yaşanan Kovid-19 salgınının ekolojik dengenin ve doğal güzelliklerin korunmasının önemini anlatması açısından ders niteliğinde olduğun vurgulayan Aygun, “İnsanlık, doğal çevrenin korunmaması halinde küresel salgınların artması sonucu daha büyük felaketler yaşayacaktır. Kovid-19 sonrası dünya eskisi gibi olmayacaktır. Bu nedenle Türkiye olarak tabiatımızı ve doğanın bize verdiği zenginlikleri her zamankinden daha çok korumak zorunluluğu ile karşı karşıyayız” dedi. Aygun, Tekirdağ’da arka arkaya piknik alanları ve ormanlık alanda çıkan yangınların imar için yapıldığına dair şüpheler oluştuğunu belirterek, “Hayat Eve Sığar ama Doğa Olmadan Hayat Olmaz” uyarısını yaptı.
Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, Kovid-19 salgını ile mücadele edilen süreçte şüpheli orman yangınlarının çıkmasının düşündürücü ve üzücü olduğunu vurgulayarak, “8 Mart 2020’den 29 Nisan 2020’ye kadarki süreçte Tekirdağ’da Malkara, Saray, Şarköy ve Çerkezköy’deki piknik alanları ve ormanlık alanlarda çok sayıda yangınlar çıkmaktadır. 29 Nisan 2020 tarihinde Tekirdağ’ın Kapaklı ve Saray ilçeleri arasında bulunan Pınarça Mevkii’nde, Saray ve Ayvacık Mevkii’nde ve Malkara-Danişment Mevkii’ndeki ormanlık alanlarda henüz nedeni bilinmeyen nedenle yangın çıkmış ve yaklaşık 800 dekar alan yanmış, pek çok hayvan yaşamını yitirmiştir, ağaçlar kül olmuş, bitki örtüsü büyük zarar görmüştür” dedi.
Aygun, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şu sorulara yanıt verilmesini istedi!
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’ün Tarım Bakanı Ekrem Pakdemirli’nin cevaplaması için sorduğu soruları da şu şekilde açıkladı
1: Tekirdağ’da son 10 yılda kaç hektar alan yanmıştır?
2:Kovid-19 salgını sürecinde Tekirdağ’da yanan orman alanı ne kadardır? Yangın nedeni saptanmış mıdır? Bu yangınların imar için çıkarıldığı iddiaları güçlenmektedir. Yanan yerlerde hemen ağaçlandırmaya gidilecek midir?
3:Tekirdağ’da son dönemde artan yangınları önlemek için ne gibi tedbirler alacaksınız?
4:Tekirdağ’daki orman yangınları sonucu imara açılmış alan var mıdır?
5:Tekirdağ’da son 10 yılda yanan ormanlık alanların ne kadarında ağaçlandırma yapılmıştır?
6:Orman yangınları için helikopter ve uçak kiralama ya da satın alınma açısından nasıl bir önlem alacaksınız?
Haber: Abdurrahim Yıldırım