ERGENE’DE ZEHİR SANTRALİ İSTEMİYORUZ

ERGENE’DE ZEHİR SANTRALİ İSTEMİYORUZ

Ergene de halkın her kesiminin büyük tepki gösterdiği, Modern Karton Tarafından kurulması planlanan Kömür Santraline tepkiler Ergene Belediye Meclisi toplantısında da devam etti. Bütün partilerin Meclis Üyelerinin de desteklediği ve kurulmasına karşı çıktığı Kömür Santrali için yasalar çerçevesinde her türlü tepkinin gösterilmesi için görüş birliğine varıldı.

Boğaziçi, NÜKÜ Neden Olur Raporu Verdi!

Ergene İlçesine Modern Karton tarafından kurulması planlanan ve günde 1200 Ton Kömür yakılacağı iddia edilen santral için Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve İstanbul Boğaziçi Üniversitesinin vermiş olduğu uygunluk raporuna, Ergene’de halkın her kesiminden büyük tepkiler yağmaya devam ederken, “bu olur raporu neye dayanarak, verilmiştir. Birini sınıf tarım arazilerinin olduğunu bu iki Üniversite yetkilileri bilmiyorlar mı. Burada ne gibi rantlar dönüyor, Üniversitelerimiz de bu ranta neden ışık tutuyor” şeklinde sert eleştiriler her geçen gün daha kuvvetli bir şekilde yükselmeye de devam ediyor.

EPDK dan İzin Belgeleri Var mı!

Ergene’de siyasi Partilerden sivil toplum kuruluşlarına kadar bir çok kesimden, Modern Karton tarafından kurulması planlanan Kömür Santraline tepkiler çığ gibi büyürken bir çok sorunun da cevabı yetkililerden bekleniyor. Kömür Santralinin kurulması için (EPDK) Enerji Piyasası Dağıtım Kurulu ve yetkili mercilerden santral için izinler ve gereken Ruhsat alındı mı. Alındıysa yetkililer bunu neden açıklayıp, kamuoyu ile paylaşmıyorlar. Günde 1200 Ton kömürün yakılacağı bildirilen Santralde, 45 gün boyunca yakılacak olan 54 Bin ton Kömür nerede depolanacak. Bu kadar yüksek miktarda kömürün depolanacağı kapalı alına tesisi yaptıracak olan firma sahip mi. Yoksa 54 Bin ton kömür açık alanda mı depolanacak. Açık alanda yapılacak olan depolama da yağmur suyuna karışacak olan Kömür tozunun çevreye ve ekolojik dengeye nasıl bir zarar vereceğini yetkililer ve santrale olur raporu veren Üniversiteler hiç hesaplamadılar mı. Bu ve buna benzer bir çok konu daki kamuoyu tarafından sorulan soruların cevapları hiçbir yetkili tarafından verilmemesi akıllarda çok büyük soru işaretleri bırakmaya devam ediyor.

Vali Belediyelere Baskı mı Yapıyor!

“ İkinci bir Gebze olmayalım” sloganının hakim olduğu Ergene İlçesinde kamuoyunda en çok konuşulan konuların başında da Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın Belediyelere santralin kurulması için baskıda bulunduğu iddiaları oldu. Vali Yerlikaya göreve geldiği günden itibaren çevreye olan hassasiyeti ve duyarlılığı ile, kimyasal atıkları Belediye çöplüklerine kanunsuz dökenlere karşı verdiği mücadele ile bilinirken, böyle bir iddianın doğruluğu konusunda Valilikten resmi bir açıklama yapılmadı. Ergene İlçesi sınırları içerisinde Birinci sınıf tarım arazilerinin olduğunu belirten yetkililer, bölgede kurulacak olan Termik Santralin, bütün verimli tarım arazilerine çok büyük zarar vereceğini belirterek konunun dikkatle incelenmesi gerektiğini ifade ettiler. En önemli cevabı alınamayan sorulardan birisi de Birinci sınıf tarım arazilerinin olduğu bölgeye Kömür Santrali kurulmadan önce İl Tarım Müdürlüğünden görüş ve raporların alınıp, alınmadığı oldu. İl Tarım Müdürlüğü ve Çevre Müdürlüğünden bu konuda elimize ulaşan her hangi bir rapor ve resmi bir bilgi bulunmadığından yetkili mercilerden bu konuda kamuoyunu aydınlatmak amacı ile bilgi talep ediyoruz.

Tarih Bize Hesap Sorar!

Ergene Belediyesinin Kasım ayı Belediye Meclis gündemine de gelen Modern Karton tarafından kurulması planlanan Kömür Santrali ile ilgili olarak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel yaptığı konuşmada; “Maalesef Ergene İlçemize Kömür Santrali kurulmaya çalışılıyor. Bu da ne demektir. Burada yaşayan insanların hayatını düşünmüyorlar. Sermaye burada insan hayatını değil, kendi rantının düşünüyor. Bu bölgede zaten Doğal Gaz ile çalışan bir santral var. Ergene neden ikinci Dilovası olsun. İnsan sağlığı her şeyden önemlidir. Para her şey demek değildir. Türkiye’de maalesef belli kriterler insana sağlığından önce geliyor. Bu duruma karşı gelmezsek, tarih hepimizden hesap sorar. Hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Biz bu gün karşı gelmezsek, tarih hepimizden bunun hesabını sorar. Organize Sanayi Bölgeleri bu tür konularda maalesef belediyelerin görüş ve düşüncelerini sormuyor” dedi.

Termik Santral Protesto Edildi!

Ergene Organize Sanayi Bölgesi’nde Modern Karton tarafından kurulması planlanan kömürle çalışacak termik santral Ulaş eski Belediye Meydanı`nda toplanan çok sayıda vatandaş tarafından protesto edildi.

Sevdam Ergene grubu ,Genç Düşünce grubu, Ulaş Mahalle Sakinleri, Esenler Mahalle Sakinleri, Kırkgöz Mahalle Sakinleri ,Ergene Sağlık Mahallesi Dayanışma Derneği düzenlediği protesto yürüyüşünde Eyleme katılanlar; “suyumuzu toprağımızı kirletiniz yeter havamızın kirletilmesine izin vermeyeceğiz`, `Doğaya saygı geleceğimiz çocuklarımız için temiz çevre istiyoruz, termik santral istemiyoruz yazılı pankartlar açtılar. Sevdam Ergene grubu adına konuşan Bora Küçükçetin Kömürle çalışacak termik santralin bölgeyi yaşanmaz hale getireceğini belirtirken Bora Küçükçetin sözlerine şöyle devam etti: “Bizler aklı başında insanlar, enerjiye, yatırıma, üretime ve istihdama karşı değiliz. Kirli enerji üreten santrallere karşıyız. . `Santrallere hayır` diyoruz. Biz `tarım` diyoruz. Biz zararsız, temiz sanayi yatırımları ve bacaları istiyoruz. Bizlerin çocuklarımızdan, torunlarımızdan ödünç aldığımız bir dünya var ve onlara layık bir dünya bırakmamız gerekiyor. Bu dünyada en değerli şey insan hayatıdır. Bizler Ergene halkı olarak her türlü fedakarlığı yaparak, gelecek nesillere temiz bir Ergene bırakacağız. Ortak bir sevdamız var bizim o da yaşadığımız Ergene. Burada santral kurmak isteyen insanların vicdanlarına sesleniyorum, bizler Kurulması Planlanan Termik Santralleri İstemiyoruz” dedi.

Haber: Abdurrahim Yıldırım

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04
DEVLET DOLANDIRILIYOR DEVLETİN YETKİLİLERİ NEDEN SESSİZ | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-09-11 19:05:00