TRAGEP Çorlu’da İki Bakan Tarafından Açıklandı

TRAGEP Çorlu’da İki Bakan Tarafından Açıklandı

2013 – 2017 yılları arasında hayata geçirilmesi öngörülen ve kalkınmanın anahtarı olarak nitelenen Trakya Gelişim Projesi`nin (TRAGEP) tanıtım toplantısı Çorlu Silver Side Hotel`de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: “Tekirdağ`ın bahtı açık, Trakya`nın bahtı açık bu böyle biline” dedi. Bakan Erolu konuşma yaptığı sırada HaydarAli Enerji Üretim A.Ş Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Murtaza Bakan Eroğlu’nu protesto ederek; “Ben Üniversiteden öğrencinizim. Bir çok proje yapıyorum ilgilenilmiyor. Başbakan yanıltılıyor” diyerek tepki gösterdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Buraya hizmet etmek bizim için büyük bir mutluluk ve bahtiyarlık vesilesi. Başbakanımızla birlikte olduğumuz programın ardından kendisine Çorlu`ya ve Tekirdağ `a gideceğimi söyledim. Çok duygulandı, en kalbi selamlarını iletmemi istedi ve ne gerekiyorsa yap diye söyledi. Türkiye`de muazzam bir değişim, dönüşüm var. Bu dönüşümü 2002`den beri yaşıyoruz. Özellikle yurt dışına çıktığımız zaman bunu çok daha net görebiliyoruz. Bu ülkenin 70 sente muhtaç olduğu zamanları yaşadık. IMF memuru ülkemize gelir, devlet başkanı gibi karşılanır, gazeteler manşet atardı. Türkiye bugünleri gördü. Biz büyük milletiz, bunlar bizim kanımıza dokunuyordu. IMF ile görüşmelerimizde bizim şartlarımızı kabul edeceksiniz dedik. Borçlarımızı takır takır ödedik. 14 Mayıs 2013 tarihinde ne son borcu da ödedik. G-20 zirvesi toplantısında IMF yetkilileri Türkiye`nin Merkez Bankası döviz rezervi ile dolu, bize 5 milyar dolar borç verir misiniz diye söylediler. İstedikleri bu parayı hazırladık. Diledikleri zaman gelsinler alsınlar. Artık alan elden, veren el haline geldik. Artık enflasyon canavarı diye bir canavar yok. Kasamız 134 milyar dolarlık dövizle doldu. Büyük hedefleri olmayan milletler tarih sahnesinden silinmeye mahkumdurlar. 2023 hedefi ile yola çıktık. Hedef 2023 ve biz hep birlikte bu hedefe hazırız” dedi.

“Sen Tekirdağ`sın, sen Çorlu`sun büyük düşün diyoruz”
Bakan Eroğlu; “Trakya her bakımdan Türkiye`nin en önemli noktası. 3 denizin ortasında bulunuyor. 15 milyon nüfuslu İstanbul`a komşu, Avrupa sınır kapılarına sahip bir bölge ve biz de bu bölge için büyük düşünmek zorundayız. Sen Tekirdağ`sın, sen Çorlu`sun büyük düşün diyoruz. Ergene Nehri bu bölge için çok önemli. Haliç`i kurtardığımız gibi Ergene`yi de kurtaracağız. Sadece Ergene`yi temizlemek için 3.2 milyar TL`lik proje hazırladık. Ergene için, Çorlu için ne yapılsa azdır. Ne gerekiyorsa yapacağız. Atık su arıtma tesisleri ile ilgili olarak çalışmalarımız var. 12 tane atık su arıtma tesisini DSİ olarak çok modern şekilde yapıyoruz. Tüm bakanlıklar olarak Ergene için sıkı bir şekilde çalışma yürütüyoruz. Uzunköprü`de arıtma tesis temeli attık 11.12.2013`de saat 14:15`de açılışını yapacağız diyerek açılış tarihini ve saatini temelini atarken belirledik. Önceden bu tip tesislerin yapımı 15 sene sürüyordu. Şimdi temeli atarken açılış tarihini de söylüyoruz. Saray`da temel atma töreni gerçekleştireceğiz ve açılış tarihini söyleyeceğiz” diye konuştu.

Bakan Eroğlu’nun Konuşması Kesti ve Eleştirdi
Bakanın konuşması esnasında ayağa fırlayan ve Bakan Eroğlu`na eleştiriler yönelten Haydar Ali Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Murtaza Kılıç, projelerden bahsediyorsunuz, enerji projeleri ne olacak. Siz bürokrasiye aşıksınız, projeye düşmansınız şeklinde çıkıştı. Kılıç, Bakan Eroğlu`nun kendisinin hocası olduğunu da söyledi. Salonda soğuk rüzgarlar estiren bu çıkışın ardından Mehmet Murtaza Kılıç, salondan dışarı çıktı.

“Bu büyük bir eylem planıdır. Bunun dışında Ergene`yi de kurtaracağız”
Kendisine yöneltilen eleştiriyi ‘arkadaş ayda mı yaşıyor’ diyerek yanıtlayan Bakan Eroğlu konuşmasını: “Buraya provokasyon yapmaya gelmesinler. Şimdiye kadar böyle bir hizmeti kim verdi. Kusura bakmasınlar, bu zamana kadar Trakya bölgesine yaptığımız hizmetleri bir kefe koysunlar bir de 70 yılda yapılanları koysunlar, bizimkiler daha ağır basar. Tekirdağ hükümetimizden 4 milyar 275 milyon 570 bin TL`lik yatırım almış. Bu 4.3 katrilyon eder.Bu kadar büyük hizmet Tekirdağ`a getirilmiş. Geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar`da eczane açılışına katıldım. Raftaki bir ilacı aldım. 2002 yılındaki fiyatını hatırlıyorum. 48 milyon liraydı. Bu hükümet olmasaydı fiyatı ne olurdu diye sordum ve hesaplattım. Yüzde 35 enflasyondan fiyatı en az 260 – 270 milyon lira olacaktı. Bugünkü satış fiyatına baktım 8 liraydı. Az önce konuşan arkadaşımız çıkmadıysa bir Temel fıkrası anlatayım. Amerika`da düzenlenecek olan bir toplantıya katılması için ülkemizden temel görevlendirilmiş. Toplantıda gelirlerin faiz ve hizmetlere nasıl ayrıldığı konusu ele alınıyormuş. Amerikalı yetkili, biz topladığımız vergi gelirlerini alırız, bir makineye koyarız sonra yere büyük bir daire, dairenin içine de çizgi çizeriz, makineyle havaya savurduğumuz gelirimizden çizginin sağına düşenleri, faize, sağına düşenleri yatırıma ayırırız demiş. AB yetkilisi ise gelirlerinin daha büyük olduğunu belirterek biz de aynı yöntemi izleriz ancak daha büyük bir daire çizeriz. Çizginin sağına düşenleri faize, sağına düşenleri yatırıma aktarırız demiş. Sıra Türkiye`ki gelirin yüzde 86`sının faize gittiğini bilen Temel`e geldiğinde Temel çözüm üretmiş. Paraları toplarız, makineye koyarız havaya savururuz, dairenin içine düşenleri faize veririz havada kalanları yatırıma ayırırız demiş. İşte Türkiye`nin hali buydu. 9 ay vadeli borçlanma yüzde 65 faiz oranı ile yapılıyordu. 1923 yılından AK Parti iktidarına kadar Tekirdağ`da 10 tane gölet yapılmış. Şimdi 3 yılda 35 tane gölet ve sulama tesisi yapacağız. Tüm içme suyu problemlerini kökten çözeceğiz. Başta Ergene olmak üzere tüm dereleri ıslah edeceğiz, ağaçlandırma seferberliği başlatacağız. Tekirdağ`ın bahtı açık, Trakya`nın bahtı açık bu böyle biline. TRAGEP`i takip edeceğiz. Bu büyük bir eylem planıdır. Bunun dışında Ergene`yi de kurtaracağız. Su kalitesinde iyileşme başladı ancak yeterli değil. TRAGEP`in hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“Dünyanın krizde olduğu dönemde bile krizlerin teğet geçtiği bir ülke olduk”
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu: Yönetim anlayışı konusunda gerek üniversitelerde, gerek derslerde gerekse eğitimlerde 3 ana başlık ele alınır. Bu başlıklardan biri sorun üreten yönetimler, diğeri sorun çözün yönetimler bir diğeri ise geleceği doğru şekillendiren yönetimlerdir.
İster aile hayatında olsun, ister iş hayatında olsun isterse şirketlerde isterse de hükümetlerde milletleri yönetenler manasında bu durumlar ele alınabilir. Sorun üreten yönetimler, sorun yaratır, sorun çözen yönetimler de oluşan sorunları çözerler ancak geleceği doğru şekillendiren yönetimler ise geleceğe yön verirler. Türkiye örneğinde bakarsak milletçe sorun üreten yönetimlerle sıklıkla karşılaştık ve bedellerini yoklukla ve krizlerle ödedik. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir deniliyor. Sonra ise millet anlamaz, cahil deniliyor. Darba yağalım diyerek krizler üretiyorlar. 60`lı, 70`li, 80`li, 90`lı yıllarda krizlerle milletçe karşı karşıya kaldık, burun buruna geldik. Günümüzde de çözümlerden rahatsız olanlar, çözüm süreçlerini baltalamaya çalıştılar. Zaman zaman başarılı da oldular. Milletin bir gecede yüzde 40 fakirlediği dönemleri de yaşadık bizler. İstanbul örneği önümüzde net biçimde duruyor. İstanbul`da çöp dağları vardı, su yoktu, Haliç kokuyordu. Bankalar çek karnesi vermiyordu. Sorun üreten yönetimin yerine sorun çözen bir yönetim geldi. Haliç kokmaz oldu, patlayan çöp dağları yok oldu. Akmayan sular akar oldu. 400 bin esnafın kepenk kapattığı borçlarını ödeyemeyenlerin cezaevlerine girdiği dönemleri geride bıraktık. 2003 yılının Ocak ayındaki gazete manşetleri arşivlerde duruyor. Türkiye konkordato ilan etmeli diyenler de vardı, ülke memur maaşlarını ödeyemiyor diyenlerde. Sorun çözen yönetim olarak hiç birine bu ülkeyi teslim etmedik. Dünyanın krizde olduğu dönemde bile krizlerin teğet geçtiği bir ülke olduk” diye konuştu.

“Yunanistan genelinde 3 bin doktor Türkçe öğreniyor”
Bakan Müezzinoğlu, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün ölümünün 75. Yılı vesilesi ile Selanik`te düzenlenen programa katıldım. Bu programın ardından Selanik Tabip Odası yöneticileri ile bir araya geldim. Yunanistan`da 7 bin hekimin işsiz olduğunu belirttiler ve bu hekimlerin Türkiye`de çalışıp çalışamayacaklarını sordular. 7 bin hekim işsiz ayda bin 200 euro maaşla çalışıyorlar ancak bu maaşlar dahi ödenemiyor dediler. Türkçe bilmeleri ve denklik şartı ile çalışabileceklerini belirttik. Şu anda sadece Selanik`de bin tane hekim Türkçe kursuna gidiyor. Yunanistan genelinde 3 bin doktor Türkçe öğreniyor. Türkiye 10 yıldır istikrarı yakaladı. Birileri krize zorluyor ancak istikrar yakalanmış durumda. Dağdaki çobanın oyu ile benim oyum bir mi diyenler şimdilerde demokrasi yalnızca sandık değildir demeye başladılar. Demokrasi sandık demek değilse, darbe midir, balyoz mudur, yüzde 47 oy almış partiyi kapatmak mıdır demokrasi. Atatürkçülük yakaya Atatürk rozeti takmakla olmaz. Sözde Atatürkçülük olmaz. Atatürkçülük yan gelip yatarak olmaz. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün bize tek mirası var o da Türkiye Cumhuriyeti. Bunun yanı sıra ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine ulaştırma vasiyet ive temel oluşturduğu hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir sözü var” şeklinde konuştu.

“Trakya bölgesi ülkemizin en stratejik noktalarından birisi”
“Trakya bölgesi ülkemizin en stratejik noktalarından birisi” diyen Müezzinoğlu; “Bizim sadece bir şeye ihtiyacımız var o da birlik ve beraberlik içerisinde olmaz. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu`nu Edirne`nin 4. fahri milletvekili olarak değerlendiriyoruz. Bakanımız bu bölgenin geleceğini, alt yapısını yapıyor. Bu nedenle Veysel Eroğlu`na sizlerin de huzurunuzda teşekkür ediyorum. İller Bankası olarak yerel yönetimlere ayırdığımız kaynağı sürekli olarak arttırıyoruz. Belediyelerin hangi partiden olduklarına bakmaksızın bu artışı sağlıyoruz. Bunu millete sorun üreten değil, çözüm üreten yönetim olarak yapıyoruz” dedi.

“Trakya sanayi aynı zamanda bir tarım kenti”
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya: “18 Ağustos 2012 tarihinde Tekirdağ Valisi olarak göreve başladım. Tekirdağ`daki görevime başlamadan önce 6 Mayıs 2011 tarihinde Çerkezköy`de 15 maddelik Ergene Eylem Planı deklare edilmişti. Trakya son derece önemli bir yer. Üç denize kıyısı olan, 3 kardeş ilden oluşan Avrupa`ya ve Türkiye`nin hatta Avrupa`metropolü İstanbul`a komşu konumda. Bölgemiz gözde olan müstesna bir bölge. Bu nedenle sürekli olarak göç alıyor. Çok değerli tarım arazilerine ve değerli bir lokasyona sahip. Trakya sanayi aynı zamanda bir tarım kenti. Tarım topraklarının yüzde 96`sını sulayamıyoruz ancak yine de Anadolu`da sulanan topraklardan daha fazla verim alıyoruz. Topraklarımızı, suyumuzu düzenli kullanamadık, bölgemize gelen sanayiyi iyi yönetemedik. Bunu da bir öz eleştiri olarak söylüyorum. 6 Mayıs 2011 tarihinde açıklanan Ergene Eylem Planı ile bu böyle gitmez mesajı verildi. Başbakanımız Türkiye`yi nasıl sıkıntıdan, kirlilikten kurtardıysak Ergene`yi de kurtaracağız dedi. Türkiye`de 25 tane havza var. Bu havzalardan sadece biri, bizim havzamız Başbakanlık genelgesi ile koruma altına alındı. Ergene`de en fazla endüstriyel kirlilik söz konusu. Bu nedenle bölgemizde 4 olan Organize Sanayi Bölgesi sayısını 11 Kasım 2013 tarihi itibariyle 7 yeni OSB daha kuruldu. Veliköy Yalıboyu Islah OSB`nin ıslahının kaldırılması için çalışmalar sürüyor. Böylece Tekirdağ `da 11 OSB oldu bir de ASB`miz var. Sanayi kuruluşlarımız çalışanları ile yekvücut oldu ve OSB çalışmalarına katıldılar” şeklinde konuştu.

“Az zamanda çok işler başardık”
Vali Ali Yerlikaya; “Az zamanda çok işler başardık. Ergene yeterince ızdırap çekti artık Ergene`ye su verilmeyecek, verilecekse de gerekli artıma işlemlerinden geçirildikten sonra verilecek. Ergene kardeşlerini, nehrin kollarını kirletmeyi bırakacak. Meriç Nehri de Saroz ile buluşmadan önce anaçlık yapacak ve bu iyiliği karşılıksız bırakmayacak. Bu projenin onay öncesi rakamı 351 milyon TL olarak tespit edildi. Bakanımıza gittik, işverenlerin bu krediyi kullanması durumunda ortaya çıkacak maliyetleri ortaya koyduk. Bakanlığımız bize 3 yıl ödemesiz, yüzde 2 faizli 10 yıl ödemeli kredi temin etti. Çevrenin siyaseti olmaz, hamaseti olmaz. Sayın Başbakanımız bu kredi temini ile çevre konusunda ne kadar hasbi olduğunu bize gösterdi. 7 Aralık tarihinde de Başbakanımız şehrimize gelecek ve ziyaret edecek. Sayın Bakanım, zatıalinize tüm çalışanlarınıza huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyorum, sağ olun, var olun” diye konuştu.

“Proje bölge kalkınmasının anahtarı olacak”
AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi: “TRAGEP kapsamında baraj ve göletler inşa ediliyor, topraklar suya kavuşuyor, dereler ıslah ediliyor, içme suyu ihtiyacına çözüm getiriliyor, topyekun bir ağaçlandırma seferberliği başlatılıyor. Bu proje ile Ergene hayata dönüyor. TRAGEP sulamadan içme suyu teminine, atıksu arıtımından dere ıslahı ve taşkın erken uyarı sistemine, meteorolojiden ağaçlandırmaya kadar pek çok alanda yürütülecek dev bir bölge gelişme projesidir. TRAGEP sadece Tekirdağ ya da Çorlu için değil Edirne, Kırklareli illeri ile Çanakkale`nin Trakya `da kalan kısmını kapsıyor. Proje bölge kalkınmasının anahtarı olacak” dedi.

10 Milyar Dolarlık Proje
Projenin 10 milyar dolarlık bir proje olacağını da sözlerine ekleyen Yemişçi: “AK Parti hükümeti olarak hiçbir hükümetin yapmaya cesaret edemeyeceği şeyleri yapıyoruz. Bedeli ne olursa olsun Ergene`nin temizlenmesi için çalışıyoruz. 6 Mayıs 2011 tarihi Ergene için adeta bir milattır. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan`ın talimatıyla hazırlanan Ergene Eylem Planında maddeleri alt alta yazdık ve uygulamaya geçirerek sonuçlarını almaya başladık. Hepsi çok önemli maddeleri tek tek saymaya kalkarsak bize zaman yetmez. Bu maddeler arasında yer alan maddelerden en önemlisi Tekirdağ`ın 7 yeni Organize Sanayi Bölgesi oldu. OSB ile birlikte arıtma tesislerinin yapımı için çalışmalara başlandı. Belediyelerin atıksu artıma tesislerinin olmaması sorundu. 30 yıllık kirliliğin 2 günde çözülemeyeceğini söylemek ve bilmek lazım. Biz AK Parti olarak kirliliği, pisliği halının altına süpürerek ortalığı temiz göstermiyoruz. Kirliliği, pisliği ortadan kaldırıp bu sonuçlarla bir daha karşılaşmamak için derin çözümler buluyoruz. Sanayicimize yer altı suyumuz yok artık ileri teknolojiyi kullanın çağrısında bulunuyoruz. Sanayicinin su sorununu çözmek için Meriç Nehri`nden 189 milyon metreküp su kullanılacak. TRAGEP bahsedilen tüm sorunlara çözüm olacak ve bizim de vizyonumuz olacak. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği olan bakanlarımıza emeklerinden ötürü minnettarız” diye konuştu.

Haber: Abdurrahim Yıldırım





Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04