01.07.2010
İNTERNETE KAPATMA DÜĞMESİMİ GELİYOR
Yazılım Mühendisi, Bilişim Suçları Kriminalisti, Cemal Mete Hayırlı; güncel bilgi güvenliği konusunda çok önemli açıklamada bulundu. Hayırlı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada;“Türkiye´de biz “internetin özgürlüğünü” bazı web sitelerine erişim engellenmesi bazında tartışırken, Amerika´lı
İNTERNETE KAPATMA DÜĞMESİMİ GELİYOR
Yazılım Mühendisi, Bilişim Suçları Kriminalisti, Cemal Mete Hayırlı; güncel bilgi güvenliği konusunda çok önemli açıklamada bulundu. Hayırlı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada;“Türkiye’de biz “internetin özgürlüğünü” bazı web sitelerine erişim engellenmesi bazında tartışırken, Amerika’lı politikacılar, Çin ya da başka bir ülkeden yapılacak siber saldırılara karşı, interneti toptan kapatmaya yetki istiyorlar.
Türkiye’de biz “internetin özgürlüğünü” bazı web sitelerine erişim engellenmesi bazında tartışırken, Amerika’lı politikacılar, Çin ya da başka bir ülkeden yapılacak siber saldırılara karşı, interneti toptan kapatmaya yetki istiyorlar.
Bağımsız Senatör Joseph Lieberman Amerikan Başkanına siber saldırı durumunda, internetin bir bölümünü ya da tamamını anında kapatacak düzeyde sınırsız yetki veren bir kanun tasarısı önerdi. Kanun tasarısının amacının ne olduğu, bugünlerde hayli tartışılıyor ve görünen ya da ileri sürülen amacı dışındaki komplo teorileri de hayli revaçta.
Böyle bir konuyu 5 yıl önce ülkemizi ziyaret eden ve TCP/IP protokolunun çalışma prensibini ilk geliştirenlerden birisi olan Fransız Louis Pouzin gündeme getirmişti.“Internet kill switch (interneti kapatma düğmesi)” fikri aslında yeni değil. Amerika’lılar 1 yıl önce de “Protecting Cyberspace as a National Asset Act (PCNAA – Siberuzayı ulusal bir varlık olarak korumak)” fikri Siber Güvenlik 2009 isimli bir kanun tasarısı Demokrat Senatör John Rockefeller ve Olympia Snowe tarafından önerilmişti.
O zamanlar bu “interneti kapatma düğmesi” fikri, kanundan “aptal ve uygulanamaz bir fikir” denilerek çıkarılmıştı. Ama anlaşılan bazı Amerika’lılar bugünlerde bu fikri pek de aptal bulmuyor.
Obama’ya istediği siteleri ya da blogları kapatma yetkisi vermeye yönelik olduğu tartışmalarını da gündeme getiren bu düğme fikri, internetin bugün geldiği nokta düşünülürse, aslında pek de uygulanabilir değil. Düşünün ki, bugün iş hayatının büyük bir kısmı artık internetin üstünde. Kapatma Amerika’yı ya da tüm dünyayı sarsacak bir olay olur. Ayrıca şu anda öngörülemeyen başka sonuçlar da oluşturabilir.
Bazıları kanun tasarısının asıl amacının Amerikan ISS’lerini hukuki sorundan kurtarmak olduğunu ileri sürüyorlar. Siber bir saldırı durumunda, ISS’lerin sorunu engellemesi zor olabiliyor. Bu durumda sistemi kapatmaları ise kurumsal müşterilerin zarar tazmini isteği ile karşılaşabiliyor. Ama bu tür bir kanunla, ISS’lerin konuya bir bahane bulmaları kolaylaşıyor.
Amaç ne olursa olsun, hem Amerika içindeki, hem de dışındaki internet kullanıcıları kanun tasarısına şüpheyle bakıyor ve komplo teorileri geliştiriliyor. Amerikan senatosunun konuya devamlı bir tarafından yaklaşmak istiyor olması, İnternetin tarafsızlığı (internet neutrality) taraftarlarını rahatsız ediyor. Bu konudaki tartışmalar çok uzun zamandır devam ediyor. Bakalım sonuç ne olacak” Dedi.
info@cemalmetehayirli.com.tr
www.cemalmetehayirli.com.tr
kaynak:http://turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=28401