Bilgisayar kullanıcıları özellikle Bilgisayarlarına bulaşan virüslerden oldukça rahatsız ve tedirgin. Yetkililer açıkladı Yaz Aylarında daha dikkatli olunması gerektiği konusunda çok önemli bir açıklamada bulunan Yazılım Mühendisi,Bilişim Suçları Kriminalisti, Cemal Mete Hayırlı Günde ortalama 7. bin virüsün bilgisayarlara çok büyük ciddi zararlar verdiğini, yaz aylarında çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
GÜNDE 7 BİN VİRİÜS SALDIRIYOR
Bilgisayar kullanıcıları özellikle Bilgisayarlarına bulaşan virüslerden oldukça rahatsız ve tedirgin. Yetkililer açıkladı Yaz Aylarında daha dikkatli olunması gerektiği konusunda çok önemli bir açıklamada bulunan Yazılım Mühendisi,Bilişim Suçları Kriminalisti, Cemal Mete Hayırlı Günde ortalama 7. bin virüsün bilgisayarlara çok büyük ciddi zararlar verdiğini, yaz aylarında çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
Kısa adı BİLSUM olan Bilişim Suçları ile Mücadele A.Ş. yaz aylarında olmamız nedeni ile Bilgisayar Virüslerininde göz ardı edilmemesi gereken bir artış olduğunu ve kullanıcıların bu virüslere karşı uyarılması gerektiğini bildirdi.Yazılım Mühendisi ve Bilişim Suçları Kriminalisti Cemal Mete HAYIRLI konu ile ilgili şu önemli açıklamalarda bulundu;
BİLGİSAYAR VİRÜSÜ NEDİR? Ve HANGİ AMAÇ İÇİN YAZILIR
Bilgisayar Virüsü, Mevcut bilgisayar yada Potansiyel olarak ulaşabileceği bilgisayar ağına zarar verme amaçlı yazılmış programdır. Genellikle Virüs yazmaya yeni başlayanlar Psikolojik olarak tatmin ve kendilerini gösterme çabası ile virüs yazarken daha profesyonel virüs yazarları bu işten para kazanmak amacı ile virüs yazarlar.
YAŞ GURUPLARI 14 İLE 20 ARASI
Virüs yazmak geniş bir zaman ve doğru edinilmiş iyi bir bilgisayar programcılığı bilgisi ve unutmadan biraz da yetenek gerektirir. Yeteneğin büyük bir bölümünü merak dediğimiz karakter yapısı oluşturur. Genellikle ego ve dikkat çekmeye meraklı, bir yandan da ekonomik olarak ailelerinden destek alan kişiler özellikle yaz aylarında Virüs Yazmak için kendilerine geniş bir zaman ayırmaktadırlar. Çoğunluğu öğrenci olan ve geçim sıkıntısı çekmedikleri için Bilgisayar Başından kalkmayan 14 ile 20 Yaş grubu gençler yaz aylarını kendilerini bu şekilde göstermek ve hatta bağlı bulundukları Portallarda birbirleri ile yarışmak için bu zamanı ciddi olarak değerlendirirler.
1 GÜNDE ORTALAMA 7 BİN VİRÜS
Antivirüs Labaratuvarları tarafından yapılan açıklamaya göre Dünyada 1 Günde 7 Bin tane Virüs Bilgisayarlara ciddi zararlar vermek için ortaya çıkıyor. Ancak bunlardan birbirlerine yada daha önceden tespit edilen aynı dizinimdeki bir virüse benzerlik gösterenler AntiVirüs yazılımları tarafından hemen tespit edilip, yayılması engelleniyor ve siliniyor. Daha önceden belli bir dizinime benzerlik göstermeyen Virüsler ise AntiVirüsler bu Virüsün kaynak kodlarını tespit edinceye ve Engellemek için Yazılım güncellemeleri çıkıncaya kadar Bilgisayarları birbirine katmaya zamanları oldukça yeterli geliyor.
2010 YAZINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Virüs yazarları bu yaza oldukça hızlı başladı. Bilgisayara girdiğinde sisteme oldukça fazla zarar verebilecek 2 Virüs daha yaz başında kendini gösterdi ve AntiVirüs şirketlerini bu virüsleri engelleyecek yazılım güncelleştirmelerini çıkartmaları üzerine fazla mesaiye bıraktı.
EMİNEM ÖLDÜ BAŞLIKLI E-POSTA ‘YA DİKKAT
Trend Micro’nun global araştırma merkezi Trend Labs, geçtiğimiz hafta, farklı bir ZBOT türünü ortaya çıkardı. Gelen mesajda Rap yıldızı Eminem’in öldüğü iddia ediliyor.
Mesaj, CBS News’tan geliyormuş gibi görünüyor ve alıcıyı Rap yıldızının geçirdiği sözde trafik kazası hakkında bilgilendiriyor.
Alıcılar, daha sonra, kaza hakkında video kanalıyla daha ayrıntılı bilgi almak üzere bir linke tıklamaya teşvik ediliyorlar. Kullanıcılar, video linki yerine .exe dosyası indiren bir siteye yönlendiriliyorlar.
Ne var ki, indirilen dosyanın kendisi bir Truva atı oluyor ve bu Truva atı, hedef bilgisayara bir kez sızdı mı, internet bankacılığı, sosyal ağlar ve e-posta hesapları gibi oturum açma bilgilerini kolaylıkla ele geçiriyor.
BU RESİM SENİN Mİ? DİYOR VE RESMEN SOYUYOR
Bu Virüs Bilgisayara girdiği taktirde kullanıcının açık olan MSN hesabındaki herkese otomatik olarak “Bu resim Senin mi? “ diyor ve sonuna kişinin e-posta hesabını ekliyor.
Verilen linke tıklayan kişi Bilgisayarda yapılan her işlemi kayıt eden bir keykogger ‘ıda bilgisayarına indirmiş oluyor. Bunun neticesinde yaptığı tüm şifreli işlemler virüs yazarı tarafından izleniyor ve kişi bu virüs ile mağdur ediliyor.Bizim tavsiyemiz insanların mağdur olmamaları için bilmedikleri kişilerden gelen ve oldukça şüphe verici e-posta ‘ları açmamaları, tık ‘lamak istedikleri linklerde seçme hakkını kullanmaları ve bu şekilde mağdur edildiği kanaatine vardıklarında hemen Sistem Yöneticileri ve Gerekir ise Savcılık ile irtibata geçmeleridir dedi.
Haber: Abdurrahim Yıldırım