Belediye Başkan Yardımcısı Hülya İnci tarafından gazetemize gönderilen yazılı açıklamada, okulun bahçesinde ki ağaçların kesilmesi ile ilgili taleplerin Okul Müdürü, Mahalle Muhtarı ve öğrenci velilerinden geldiğini açıklarken, Mahalle Muhtarı, Okul Müdürü ve öğrenci velilerinin ne zaman Belediyeye yazılı bir şekilde konuyu aktardıkları ile ilgili hiçbir bilginin paylaşılmamış olması son derece tepkiyle karşılandı.
Gazetemiz İnternet sitesinde 27 Eylül Tarihinde yayınlanan “Ergene de Ağaç Katliamı” http://trakyagundem.net/haber_detay.asp?haberID=605 Haberimizden sonra Ergene Belediyesinden yapılan açıklamanın son derece ciddiyetsiz bir açıklama olduğu yorumları ağırlık kazanmaya başladı.
Resmi yazışmalar yapıldı mı, Hangi yetkili kurumdan ne zaman rapor alındı!
Ergene Belediye BaşkanYardımcısı Hülya İnci’nin konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı basın açıklamasından sonra cevabı verilemeyen bir çok soru ortaya çıktı. Mahalle Muhtarı ve İstiklal İlkokulu Müdürü okul bahçesindeki ağaçlarla ilgili olarak hangi tarihte, ne zaman Belediye ye resmi yazılı müracaatta bulundular. Konuyla ilgili olarak ağaçların çürük olup olmadığı ile ilgili yetkili kurumlardan görüş ve rapor alındı mı, alınmışsa bunlar belgeleri ile neden basın açıklamasına eklenmemiştir. Okul yönetiminin bu konudaki muhatabı Belediye mi, yoksa konuyu Milli Eğitim Müdürlüğüne mi bildirmesi gerekiyor. Ergene Belediyesi ağaçları kesme kararı alırken hangi yetkili kuruma danışarak kesilebilir raporu almıştır. Kavak ağaçlarının sağlığa zarlı olduğu konusunda sağlık müdürlüğünden alınmış her hangi bir rapor varımdır. Ergene Belediye Başkan Yardımcısı Hülya İnci’nin yapmış olduğu yazılı basın açıklamasını hiçbir yorum getirmeden aynen aşağıda olduğu gibi yayınlıyoruz.
Ergene Belediyesinden Ağaç Açıklaması
Ergene Fen İşlerinden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Hülya İnci son günlerde çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde gündeme gelen Ergene sınırları içerisinde bulunan İstiklal İlköğretim Okulunda ki ağaçların kesilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkan Yardımcısı Hülya İnci 6 adet Kavak ağacının mahalle muhtarı, okul müdürü ve öğrenci velilerinin talebi üzerine Belediye ekiplerince kesildiğine vurgu yaparken “Kesilen ağaçların cinsi kavak ağacıdır. Kavak ağacı özellikle yol kenarlarında ve tarlaların çevresinde rüzgâr kesmek amaçlı dikilmektedir. Tohumunun tüylü olmasından dolayı mevsim zamanlarında astım ve bronşit gibi hastalıkları tetikleyici niteliktedir” dedi. Ergene Belediye Başkan yardımcısı Hülya İnci kesilen 6 adet kavak ağacının yerine Ergene Belediyesi tarafından sayıca daha fazla başka ağaçların dikileceğini ifade ederken “İstiklal İlköğretim Okulunda 700`den fazla öğrencimiz öğrenim görmektedir. Polene alerjisi olan, astım ve bronşit gibi hastalığı bulunan çocuklarımız ve mahalle sakinleri, mahalle muhtarımız Turgut Şentürk aracılığı ile belediyemize şikâyeti dile getirmiştir. Çeşitli zamanlarda mahalle eşrafı ile bir araya geldiğimizde sözlü olarak şikâyetlerini dile getiriyorlardı. Okul bahçesinde bu ağaçların altında oturan ve oyun oynayan çocuklarımız olumsuz etkileniyordu” dedi.
Başkan yardımcısı Hülya İnci son olarak “Ergene Belediyesi olarak çevreye olan duyarlılığımız devam edecektir. Sosyal medya siteleri üzerinden bilgi alınmadan yapılan bu paylaşımlara vatandaşların ve kamuoyunun itibar etmemesi gerekir. Okul bahçesinde ve çevresinde gerekli ağaçlandırma çalışmaları kısa sürede tamamlanacaktır” dedi.
KAVAK POLENLERİNİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Kavak ağacı, Kuzey Yarımküreye özgü bir ağaçtır. Ilıman iklim koşullarında yetişir.Yurdumuzun özellikle ormandan fakir bölgelerinde halk tarafindan çok iyi bilinen ve yetiştirilen bir ağaç türüdür. Bu bölgelerde başta yapı kerestesi olmak üzere odun hammaddesine duyulan ihtiyaç kavak ağacından karşılanır (1).Ülkemizde sık olarak görülen kavak türü ak kavak ( populus alba) olup,ülkemizinKuzey, Batı, Güney, tç Anadolu ve Trakya Bölgelerinde yaygındır, özellikle park vebahçelerde süs bitkisi olarak dikimi yaygındır (2).Dişi kavak ağaçlarının polenleri beyaz pamukçuklara benzer. Pamukçuklar, polenlerin rüzgarla dağılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle, Kuzey Amerika’da kavak ağaçlarına pamuk ağacı da denir. Bahar aylarında bu pamukçuklar allerjik insanlar için oldukça rahatsız edici olabilir. Bu nedenle bahçelere dişi kavak dikilmesi tavsiye edilmez (2). Kavak polenlerinin incelenmesinde ; poliakrilamid jel eîektroforezinde 20’den fazla protein bandı bulunduğu ve bunlardan en az 4 tanesinin glikoprotein yapısında olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan yedi fraksiyonun tavşanlarda antijenik aktivitesi yanı sıra; çeşitli enzim aktivitelerinin olduğu da gösterilmiştir (3). Başta astım olmak üzere çeşitli allerjik hastalıklarda kavak polenlerinin etkili olduğu bilinmektedir. Allerji testi ve allerji tespiti amacıyla kullanılan test solüsyonları içerisinde söğüt ağacı ve kavak ağacına ait allerjenler birlikte bulunmaktadır (4). Sonuç olarak kavak ağacı polenleri, bünyesel olarak hassas kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
Haber: Abdurrahim Yıldırım