EMSALSİZ BİNANIN MİMARI BENİM

EMSALSİZ BİNANIN MİMARI BENİM

 

 

Çorlu Belediye Meclis üyesi Mimar Nazmi Aydoğmuş, bir internet sitesinde yayınlanan haberde ki iddiaların asılsız olduğunu ifade ederek, “Haberde bu binanın Çorlu’da emsali yok” denilmiş. Evet doğru. Bu binanın gerçekten de Çorlu’da benzeri yok. Bahse konu olan Danış Gold Business Center otoparkından tutun da ,İmar kanununda belirtilen haklardan çok daha fazlasını fedakarlık yapılarak inşa edilmiş bir binadır. Bu binanın Mimarı da benim” dedi.

Mimar Nazmi Aydoğmuş Basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda, Çorlu Belediyesi İmar Komisyonu üyelerinden Fatma Gürel ve Cihan Kaygusuzoğlu’da hazır bulundu. mimarlığını yaptığı Danış Gold Business Center hakkındaki iddialara cevap verdi. Binanın iskanının olmadığı yönündeki iddiaları da, İnşaat başlamadan önce firmanın Çorlu Belediyesinden almış olduğu izinler ve belgelerin fotokopilerini basın mensupları ile paylaştı. Mimar Aydoğmuş; “Değerli Basın mensupları bu belgeleri istediğiniz yerde bu işi iyi bilen meslektaşlarımıza da inceletebilirsiniz. Kafalarda oluşabilecek her türlü soru işareti karşısında bize istediğiniz soruyu sorup kamuoyunu aydınlatırsanız çok memnun olurum” dedi.

İsteyen uzmanına inceletebilir!

Çorlu Belediyesi İmar Komisyonunda da görev yapan Mimar Nazmi Aydoğmuş, iddiaların asılsız olduğunu belirterek, “Değerli basın mensupları Danış Gold Business Center’ın proje detaylarını sizlerle paylaşıyorum. Kafasında en ufak bir soru işareti oluşan varsa istediği uzman Mimara inceletebilir” ifadelerine yer verdi. Aydoğmuş Danış Gold Business Center ile ilgili olarak proje detaylarını ve iddiaları cevapladığı açıklamasında; “Proje ve bina ile ilgili bilgilendirme raporudur. İnşaat ruhsat tarihi 22.04.2013 Arsa alanı =3271 m² (terkten önce) Taks alanı 0,40 = bina oturum alanı 1308,3 m²  Toplam inşaat alanı 17 693 m²( 3 bodrum kat,zemin kat,asma kat,5 normal kat,çatı arası ) 3 bodrum kat toplam alanı = 7 100 m² (binada otopark için ayrılan alan 5000 m² ) Binada 9 adet dükkan,68 adet ofis vardır.

Binanın çorlunun merkezindeki önemli bir parsel olması dolayısıyla sadece bir yapı olarak görmeyip,şehir merkezine nefes aldıracak meydan düzenlemesi ile yaşam alanı kazandırmak ayrıca otopark sorununa çözüm üretmek  amacı güdülmüştür. İmar kanunu uyarınca binaya ruhsat alındığı tarihte,sadece 1 bodrum kat yaparak çorlu belediyesinden inşaat ruhsatı alma hakkı vardı. Yapımcı firma ve proje mimarı binanın çevredeki otopark ihtiyacına çözüm üretebilmek amacıyla binada 3 kat bodrum yapmıştır.(sadece 3 kat bodrumun inşaat maliyetine getirdiği,fore kazık sistemi maliyeti 1 milyon dolardır.)Çorluda Omurtak Caddesinde, eski sanayi ile Salı pazarı kavşağı arasında kendi parselinde,binasında otoparkı çözülen 2. bina olup,en büyük otoparklı binadır.(vakıf iş merkezi hariç )Asma katta imar hakkımızdan 145 m2 küçük yaptık ( yoldan 3 değil,6 m çektik ) Bina yapı sistemi olarak kendi içinde yangın spritleri ve mekanik çözümleri ile çorlunun modern çözümlerinden bir tanesidir. Yine Türkiye’de ve çorluda imar kanunu gereği,imar planlarında ticari alanların üst katları konut mesken olarak ta ruhsatlandırılıp is kanlandırılabiliyor. Bu parselde de yapımcı firma isteseydi 5 normal katta ofis değil de konut ruhsatı alıp iskan sonrası home ofis olarak iş yerlerine kullanıma açılabilir.

Ülkemizde pek çok müteahhit firma bu sistemi uygulamaktadır. Burada müteahhitler için avantajlı olan 3 nokta  Ofislerin otopark adeti dairelere göre 8 kat fazla kat çözülmek zorunda ( otopark yönetmeliği gereği) Bina ruhsatlarında ticari yapı harçları mesken yapı harçlarına nazaran yaklaşık  2 kattır. Ofislerin KDV oranları %18, dairelerin %1 dir.(150m ² dışındakiler)Buradan da görüldüğü gibi mimar ve müteahhit firmanın kendine haksız bir kazanç tasarufu yapma kaygısı olmaksızın çorluya,şehir merkezine,çevresine,insana saygılı modern bir eser kazandırma amacı olmuştur. Binanın zemin kat arsaya oturum alanı 1308.3 m²dir.
Binanın normal katlarında (her katta ) 123 m² x 5 kat =615 m² galeri boşluğu bırakılmıştır.İmar kanunu gereği yapıların içlerindeki galeri boşlukları inşaat alanına dahil değildir.

Binanın şuan 2 dükkanı açılmıştır.bu dükkanlar iş yeri açma ruhsatı yönetmeliğince geçici ruhsat almışlardır.(dükkan sahipleri kendileri zabıta müdürlüğüne müracat edip almışlar).Çorlu belediyesi 2009-2014 yılları arasında ( geçtiğimiz 5 yıl içinde toplam 160 imar tadilat müracatı mecliste değerlendirilmiş.bu dosyalardan 80i red edilmiş, kabul edilen 80 dosyanın da 45 i şahıs müracatı,35 i kamu kurum ve kuruluşu müracaatlarıdır” ifadelerine yer verdi.

Ünal Başkanımıza Teşekkür ederim!

Nazmi Aydoğmuş konuşmasının son bölümünde Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’a kendilerine duyduğu güvenden dolayı teşekkür ederek; “Belediye başkanımız Ünal Baysan ve Çorlu Belediyesi 5 buçuk yıl boyunca çorluyu yaşanılır modern bir kent yaratmak amacıyla hizmet etmektedir.Bu felsefe ile sayın başkanımızın ve imar komisyonumuzun tek amacı şehircilikte insan,çevre,yaşam kalitesi odaklı, Fark yaratmaktır.Rant yaratmak değil.5 yıl içinde çorluya trakyanın yaşam alanı olarak en büyük eserleri olan cumhuriyet parkı,göl başı parkı,mahalle parkları,spor yapıları ve alanları,büyük bulvarlar kazandıran başkanımız ünal baysan’a ve meclis üyesi arkadaşlarımıza imar komisyonuna 5 buçuk yıl boyunca duydukları güven ve destekten dolayı Teşekkür Ediyoruz” dedi.

Haber: Abdurrahim Yıldırım

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04