NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ’NDEN DUYARLI DAVRANIŞ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ’NDEN DUYARLI DAVRANIŞ

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Ziraat Fakültesi Dekanlığı, 1.Temmuz 2024 tarihinde yapmış olduğumuz Üniversitenin Binlerce Dönüm Arazisini Kimler Ekip Biçiyorbaşlıklı haberimize Başta Rektör Prof. Dr.  Mümün Şahin ve ilgili birimlerde ki yetkililerin duyarlı davranışları sonucunda kamuoyunu bilgilendirecek açıklama yaptılar. Geçtiğimiz hafta makamında bizleri misafir eden Rektör Prof Dr Mümin Şahin ve N.K.Ü, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr Murat Deveci, Fakültenin Ziraat ve hayvancılık alanında Türkiye’de örnek gösterilecek çalışma ve projelerinden de bahsetmişlerdi.

 KAMUOYUNA ÖNEMLE DUYRULUR

 Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Ziraat Fakültesi Dekanlığı, tarafından haberimiz ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada; “Trakya Gündem Gazetesinin 1 Temmuz 2024 tarihinde çıkan Üniversitenin Binlerce Dönüm Arazisini Kimler Ekip Biçiyor başlıklı haber ile ilgili olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı olarak kamuoyuna bilgilendirme yapma gereği duyulmuştur.

Adı geçen haberde, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) bünyesinde yaklaşık olarak 3.Bin 500 Dönüm arazinin olduğu bunun yaklaşık 1000 Dönümlük bölümünün Çorlu da olduğu ortaya çıktı şeklinde bahsedilmiştir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi adına Tekirdağ Merkez Kampüs ve ilçelerdeki tarımsal arazi varlığı, Çiftçi Kayıt Sistemine göre 2.450 dekardır. Çorlu ilçemizde de Mühendislik Fakültesi Kampüsün de 780 dönüm arazi varlığı olup, kampüs, otopark ve çeşitli sosyal aktivite alanları ile arazinin ortasından geçen Çorlu deresi haricinde yaklaşık 600 dekarında tarımsal üretim yapılmaktadır.

Üniversitemizin bulunduğu ilçelerdeki araziler T.C. Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğünce TNKÜ Ziraat Fakültesine akademik ve çeşitli ARGE çalışmalarının yapılması, yerli milli tohum projesi kapsamında tarımsal üretime destek olacak çalışmaların sağlanması amacı ile tahsis edilmiştir. Verilen haberde “3 Bin 500 Dönüm araziyi son 10 yılda kimler ekip biçiyor” denilmektedir.

Ziraat Fakültesi Dekanlığı ile Tarla Bitkileri Bölümünde görevli ıslahçı öğretim üyelerinden oluşan bir komisyon söz konusu arazilerin tüm zirai işlemlerini programlamakta ve uygulamaktadır. Sadece farklı ilçelerde ve farklı lokasyonlarda parçalı arazi varlığına sahip arazilerin işlenmesinde makine teçhizat eksikliği sebebiyle bu işlerin yapılabilmesi için hizmet satın (Traktör, biçerdöver vb gibi) alınmaktadır. Bu araziler hiçbir zaman hiçbir kişi yada kuruma kiralanmamış yada ihale edilmemiştir. Yapılan bu çalışmalar TNKÜ Ziraat Fakültesi Döner Sermayesi tarafından üstlenilmekte olup tüm yapılan gelir gider kalemleri resmi ve faturalı olarak yürütülmektedir. Aynı zamanda T.C. Sayıştay Başkanlığı tarafından denetlenmektedir.

Haberde “Çorluda yaklaşık 1.000 Dönüm arazisi olan bu verimli toprakların bugüne kadar kimler tarafından ekilip biçildiği ve ne kadar gelir elde edildiği bilinmiyor” denilmiştir. Yukarıda da açıklandığı gibi Çorlu tarımsal arazi varlığımız 1000 dönüm değil yaklaşık 600 dönümdür. Çorlu Bölgesi arazilerimiz toprak yapısı gereği istenilen verimlerin alınamamasından dolayı çeşit geliştirme çalışmalarında test amaçlı kullanılabilecek bir duruma sahiptir. Toprak özellikleri olarak, çok düşük pH, organik ve mineral maddeye sahip tamamen kumsal yapıdan oluşmaktadır. Öyle ki kurak geçen yıllarda ürün dahi alınamadığı dönemler yaşanmıştır. Dolayısı ile bu bölgedeki arazilerimiz verimlilik açısından oldukça fakirdir. Ancak ıslah çeşitlerimizin denenmesinde verimli araziler yanında verimsiz arazilerde çeşitlerin performanslarının belirlenmesinde çok önemlidir. Çorludaki bu arazimizde ARGE çalışmaları yanında, tarımsal üretim ile hayvansal besin ihtiyacı için (hayvancılık tesisimiz için ot, saman ve yem bitkileri üretimi gibi) üretim yapılmaktadır.

Söz konusu arazilerden elde edilen gelirler ile merkez kampüste bulunan Ziraat Fakültesi, Naip mahallesinde bulunan TNKÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birimi, Köseilyas mahallesinde bulunan TNKÜ Ziraat Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliğinin kurulması, işletilmesi ile alt yapı ve araştırma yatırımlarında (küçükbaş-büyükbaş hayvan tesisleri, seralar, bitki büyütme odaları, laboratuvarlar, meyve, sebze ve bağ gibi alanlarda) kullanılmaktadır.

Fakültemize tahsisli araziler sayesinde Tarla Bitkileri ıslahçılarının emekleri ile üretilen yerli ve milli çeşitlerimizin denemeleri yapılmış ve bu konuda önemli gelişmeler sağlanmıştır. Bölümde bugüne kadar 5 buğday çeşidi, 3 fiğ çeşidi, 2 bezelye çeşidi, 1 mürdümük, ve 1 parlak brom çeşidi olmak üzere 12 çeşit tescil ettirilmiştir. Bu çeşitler 6 farklı tohumculuk firmasına royalty (tohumluk üretim hakkı) karşılığı verilmiştir. Ayrıca Tarla bitkileri bölümü öğretim üyeleri tarafından ıslah edilen 16 ileri hat farklı firmalara Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından royalty karşılığı verilmiştir. Bunlardan 7 tanesi çeşit olarak tescil edilmiş, bazı hatların tescil denemeleri ise halen devam etmektedir.

Halen Tarla Bitkileri Bölümü olarak Üniversitemize tahsisli arazilerde her yıl 500 ün üzerinde melezleme yapmakta, F1-F7 arasında çok sayıda açılan materyal, mikro verim, bölge verim denemelerinde yer alan aday hatlar bulunmaktadır. Bu yıl 100’e yakın aday hat 4 farklı lokasyonda bölge verim denemesine alınmıştır. Gerek bölgemizde ve gerekse farklı bölgelerde yer alan farklı tohumculuk kuruluşlarına yarı yol materyali sağlayarak çeşit geliştirme çalışmalarına önemli katkı sunmuş ve sunmaya devam etmektedir. Bunlara ilave olarak bu araziler hem eğitim öğretimde fakültenin uygulama alanlarını oluşturmakta hem de elde edilen gelirler ile diğer uygulama alanlarının giderleri karşılanmaktadır. Bu uygulama alt yapısının varlığı sayesinde Ziraat Fakültemizin 4 bölümü akredite olmaya hak kazanmış 2 bölümü daha akteditasyon için başvurmuştur. Trakya Bölgesinin tek Ziraat Fakültesi olan Fakültemiz ülke genelinde 40’ın üzerindeki Ziraat Fakültesi arasında ilk 5’in içine girmeyi başarmıştır. Saygılarımızla” sözlerine yer verildi,

Haber: Abdurrahim Yıldırım

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04