CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, ÇEDES Projesi ile tarikat ve cemaatlerin uzantısı olan vakıf ve derneklerin eğitim kurumlarına girmesine izin verildiğine dikkat çekerek, “Bu yetmezmiş gibi, bir de Cumhur İttifakı’nın siyasi uzantıları okullarda cirit atıyor, ders veriyor, yemek dağıtıyor. Ülkemiz son yapılan PISA sınavlarında 37 OECD ülkesi arasında son sıralarda yer almıştır. Bu da siyasal iktidarın eğitimdeki başarısızlığı ve çöküşünü göstermektedir.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, Saadet Partisi’nin grup önerisi üzerine grubu adına söz alarak, eğitimde yaşanan liyakatsizliğe ve öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekti. 22 yılda gelen her bakanın gideni arattığına işaret eden Yontar, “Yirmi iki yılda 9 Milli Eğitim Bakanı ve onca müfredat sistemi değiştirdiniz, eminim siz bile unutmuşsunuzdur. Her gelen bakan sistemi değiştirerek gideni aratmıştır ve bu ülkede en çok itibarsızlaştırdığınız öğretmenlerimiz olmuştur” dedi.
TEMEL SORUNLARDAN BİRİ LİYAKATSİZ ATAMALAR
Seçim öncesi verilen 100 bin öğretmen ataması ve mülakatın kaldırılacağı sözünün tutulmadığını anımsatan Yontar, şöyle devam etti: “Genel seçim öncesinde Cumhurbaşkanı, seçimi almak babında 100 bin öğretmen ataması yapılacağının sözünü vermişti. Fakat gelgelelim ki Nisan 2023’te müsteşarlıktan ataması yapılan şimdiki Millî Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin Cumhurbaşkanının bu sözünü hiçe saymış, atamaları yapmadığı gibi bir de mülakat gibi mülakat yapacağını dile getirmiştir. Devletteki en temel sorunlardan biri liyakatsiz atamalardır. Ülke olarak her alanda 22 yıldır bu sorunu yaşıyoruz ve daha da ağırlaştırılacağını biliyoruz.”
YANDAŞ OLMADIKLARI İÇİN MÜLAKATLARDA ELENİYORLAR
Yandaş olmayanların mülakatlarda elendiğine işaret eden Yontar, “Donanımlı ve eğitimli gençlerimiz yazılı sınavlarda en yüksek puanları almalarına rağmen, sırf yandaş olmadıkları için mülakatlarda eleniyorlar. Bu çocukların hayatını çalmak kimsenin hakkı da haddi de değildir. Atanamayan öğretmenleri inşaatlarda, marketlerde, pazarlarda çalışırken görmek istemiyoruz, onları öğrencileriyle okullarda görmek istiyoruz” diye konuştu.
SİYASİ UZANTILAR OKULLARDA CİRİT ATIYOR
ÇEDES Projesi adı altında tarikat ve cemaatlerin uzantısı olan vakıf ve derneklerin eğitim kurumlarına girmesine izin verildiğini ifade eden Yontar, şöyle devam etti: “Eğitim politikaları 2002’den bu yana siyasal iktidarın ideolojisine uygun bireyler yetiştirme üzerine kurulmaya çalışılmış, çağdaş ve bilimsel eğitimden uzaklaştırılmıştır. ÇEDES Projesi ile amaçlanan, okul dışında ve okul içinde dini eğitim ağırlıklı eğitim vermektir. Bununla tarikat ve cemaatlerin uzantısı olan vakıf ve derneklerin eğitim kurumlarına girmesine izin verilmiştir. Bu yetmezmiş gibi, bir de Cumhur İttifakı’nın siyasi uzantıları okullarda cirit atıyor, ders veriyor, yemek dağıtıyor. Denetimi olmayan bu alanlarda çocuğa yönelik fiziksel şiddeti, çocuk istismarı olaylarını herkes görmüştür. Birçok okulda rehber öğretmen ve psikolojik danışman kadroları boş dururken, pedagojik formasyonu olmayan manevi danışmanların çocuklarımıza nasıl yararlı olacağı bilinmemektedir.”
HER YIL 80 BİN ÖĞRETMENİ GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRDINIZ
Öğretmenlerin sınıflara ayrılmasını da eleştiren Yontar, “2002 yılında 68 bin öğretmen ataması yapılmamışken bugün bu sayı 1 milyonu geçmiştir. Kadrolu atama yerine ücretli öğretmenlik sistemiyle her yıl 80 bin öğretmeni güvencesiz çalıştırdınız. Öğretmenlik mesleğini ücretli, sözleşmeli, uzman ve başöğretmen gibi sınıflara ayırdınız. Bizim bir tek başöğretmenimiz var, o da Mustafa Kemal Atatürk’tür” dedi.
PISA İKTİDARIN EĞİTİMDEKİ ÇÖKÜŞÜNÜ GÖSTERMEKTEDİR
Türkiye’nin PISA sınavlarında 37 OECD ülkesi arasında son sıralarda yer aldığını anımsatan Yontar, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemiz son yapılan 2018 PISA sınavlarında 37 OECD ülkesi arasında son sıralarda yer almıştır. Bu da siyasal iktidarın eğitimdeki başarısızlığı ve çöküşünü göstermektedir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri olarak tüm eğitim düzeylerinde öğrencilerimize ücretsiz öğle yemeği vermeden; sözleşmeli, ücretli öğretmenlik sistemine son verilerek tüm öğretmenler kadroya geçirilmeden, tüm öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmadan eğitimde yaşanan sorunlar çözülmeyecektir diyor” dedi.
Haber: Abdurrahim Yıldırım