Kahramanmaraş merkezli 11 İlin etkilendiği Asrın depreminde, yaralar sarılmaya devam edilirken, son günlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Altı’lı masa bileşenleri diğer siyasi partilerin liderleri seçimlerin 14 Mayıs da yapılması için ısrar ederlerken hiç de gündeme getirmedikleri ve çözüm odaklı açıklama yapmadıkları önemli bir konuyu Trakya Gündem Gazetesi olarak gündeme getirmek istedik.
Depremden etkilenen toplam 11 İl de ki Nüfus yoğunluğu yaklaşık olarak 15 Milyon. 14 Mayıs da seçim yapılabilecekse bu İllerdeki seçmenlere nasıl oy kullandırılacak. Bir çok ildeki seçmenlerin çok büyük bölümünün hayatlarını kaybetmiş olması da İllerin Milletvekili dağılımlarını da nasıl etkileyecek ve bu konuda Muhalefetin çözüm önerisi nasıl olacak. Depremden etkilenen İllerin 2018 yılı Milletvekili sayıları şu şeklide; Hatay: 11. Kahramanmaraş: 8. Adıyaman: 5. Malatya: 6. Kilis: 2. Osmaniye: 4. Gaziantep: 14. Şanlıurfa: 14. Elazığ: 5. Adana: 15. Milletvekili çıkarttı. Bu 11 İlin toplam Milletvekili sayısı 96.
Özellikle depremde en büyük kayıp veren İller arasında Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya. Bu bölgelerde seçimler nasıl olacak. Kaç seçmen hayat da. Kaç seçmen canlı kurtuldu ve kaç tanesi o İllerde kaldı, kaç tanesi başka şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Bu illerde ki (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya) Milletvekili sayıları nasıl düzenlenecek ve oy kullanma işlemleri hangi yollardan yapılabilecek. Milyonlarca insan deprem bölgelerinden göç etmeye devam ederken, 14 Mayıs da yapılması için ısrar elden seçimlerde bu göç etmiş Milyonlarca insan nasıl ve nerede, ne şekilde oy kullanacaklar. Örneğin depremden sonra 12’inci gün Mersin’e göç eden insan sayısının 400 Binlerde olduğu, sayının her geçen gün arttığı söylenirken, bu insanların en az %70 i seçmen olduğu kabul edilirse bunların kullanacağı oylar hangi ilin milletvekilinin seçilmesinde etkin olacak. Hangi İlin Milletvekili için bu insanlar oy verecekler.
Deprenmeden etkilenen 11 İlin toplam Milletvekili sayısı 2018 seçimleri baz alındığında 96 tane yapıyor. Bu da TBMM nin Milletvekili sayısının %30 un dan fazla. 14 Mayıs da kurulması istenen seçim sandıkları gerçekten kurulabilecek mi. 6’lı Masa ve bileşenleri bu konuda halkı bu güne kadar neden aydınlatmadı ve bu soruların cevapları ve çözüm konusundaki görüşlerini bu güne kadar henüz açıklamadan ısrarla seçimlerin 14 Mayıs da yapılmasını istedikleri seçimler nasıl sağlıklı ve güvenli olur. 6’lı Masa madem ki bu ülkeyi yönetmeye talip bu soruların cevaplarını ve çözüm yollarını da kamuoyuna paylaşmalıdır.
Haber: Abdurrahim Yıldırım