CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, katma değer vergisi kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi verdi. Aygun teklifte şu maddeleri sıraladı.
MADDE 1-25/10/1984tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan “kedi-köpek mamaları hariç” ifadesi madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 2-3065 sayılı Kanun’un 17 nci maddesinin 2 inci fıkrasının başlığı “Beslenme ve Sosyal Amaç Taşıyan İstisnalar” başlığı şeklinde değiştirilerek aynı fıkraya (f) bendieklenmiştir. “f)İnsan gıdası olarak kullanılan her türlü mama”
MADDE 3- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinde yer alan “Katma değer vergisi oranı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “bebek bezleri ve hasta alt bezleri için yüzde 1,” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 4-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3-Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim, Gerekçesi ile birlikte ilişikte sunulmuştur.
GEREKÇE
Türkiye’de yoksulluğun derinleşmesi, temel gıda ve ihtiyaç malzemelerinin sürekli zamlanması nedeniyle 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun güncellenmesi ihtiyacı doğmuştur. 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi çerçevesinde; kedi ve köpek mamalarının ithali ve yurt içi tesliminde yüzde 18 KDV uygulanırken, kuş ve balık yemleri “her türlü fenni karma yem” adı altında KDV’den istisna tutulmaktadır. Hayvan yemlerine ilişkin bu çelişkili yaklaşım, yasal ve hukuki açıdan tutarsızlık oluşturmaktadır.
3063 sayılı KDV Kanunu Kanununun(17/4-g) maddesi uyarınca, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görecek nitelikteki kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) borsada işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi, borsa üyeleri arasında borsa içinde el değiştirmesi KDV’den istisnadır.Kıymetli taşlara yönelik KDV istisnası varken; kedi-köpek mamalarına yüzde 18 KDV uygulanması; kabul edilebilir bir düzenlemeve yaklaşım değildir.Getirilen düzenleme ile lüks tüketim dışında kalan, kedi ve köpeklerin yaşamsal ihtiyacı kategorisinde olan kedi-köpek mamalarının KDV’den istisna tutulması sağlanmaktadır. AK Parti iktidarları döneminde “nüfus planlanması” politikasından vazgeçilmiş ve doğurganlığın teşvik edilmesi politikasına geçilmiştir. Ne var ki bu politikaya uygun araçlar devreye sokulmamıştır. 0-3 yaş döneminde bebek bakımının en büyük mali yükünü oluşturan bebek bezleri, kurda yaşanan büyük dalgalanmalar nedeniyle Haziran 2020-Aralık 2021 döneminde yüzde 150 zam görmüştür. Bebek bakımının zaruri ihtiyacı olan bebek bezlerine yüzde 18 oranında KDV uygulanması, ailelerin belini bükmüştür. Getirilen düzenleme ile bebek bezi fiyatlarının düşürülmesi için KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesi sağlanmaktadır.
Bakıma muhtaç yaşlı hastaların ve yataklı hastaların en önemli giderleri arasında yer alan hasta alt bezleri, kurdaki dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilenmiş ve Haziran 2020-Aralık 2021 döneminde sürekli zam görmüştür. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği hasta bezi ücret tutarı, piyasa fiyatının çok altındadır. Hasta alt bezi lüks değil, zorunlu bir ihtiyaçtır ve hasta ve yaşlı bakımının en önemli aracıdır. Zorunlu bir ihtiyaç olan hasta alt bezlerine uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı insani değildir. Getirilen düzenleme ile hasta alt bezlerine yüzde 1 KDV uygulanması amaçlanmaktadır.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan ve “kedi-köpek mamaları hariç” ifadesi madde metninden çıkarılarak; kedi ve köpek mamalarının KDV’den istisna tutulması sağlanmaktadır.
MADDE 2-3065 sayılı Kanun’un 17 nci maddesinin 2 inci fıkrasının başlığı “Beslenme ve Sosyal Amaç Taşıyan İstisnalar” başlığı şeklinde değiştirilmekte; bebek maması KDV istisnası kapsamına alınmaktadır. Böylece bebek mamalarına uygulanan yüzde 8 KDV yürürlükten kaldırılmaktadır.
MADDE3-3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinde yapılan düzenleme ile bebek bezleri ve hasta alt bezlerine uygulanan KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirilerek, ailelerin bebek ve hasta-yaşlı bakımına yönelik ekonomik yükü hafifletilmektedir.
MADDE 4- Yürürlük maddesidir.
MADDE 5- Yürütme maddesidir.
Haber: Abdurrahim Yıldırım