Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’u şov yapmakla eleştirdi. Özcan Malkara ilçesinde yaptığı basın toplantısında sert sözler sarfederek; “Ak Parti İl Basknalığı bu yalan siyaseti‘ ne Sahada asla izin vermeyecektir. Vatandaslarimizi her daim doğru bilgi ile bilgilendirmek bizim aslı görevimizdir, yalan siyasetinizle show yapmaniza asla izin vermeyeceğiz” dedi.
Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, Malkara ilçesindeki basın toplantısında şu açıklamaları yaptı; “ Bu bölgeyi ilgilendiren bir diğer konu ise, zaman zaman gündeme gelen Tilkidere – Kocadere isimleri ile anılan derelerdeki balık ölümleri ile başlayan çevre problemleridir. Bu konu ile ilgili yaşanan sıkıntıyı dile getiren Çimendere Muhtarımız Tolga Güngör ün veryansını üzerine mal bulmuş mağribi gibi koşarak gelen Muhalefet Milletvekili İlhami Özcan Aygün ün hiç bir araştırma yapmadan popülist söylemler ile hükümetimizi hedef alan açıklamalarda bulunduğunu biliyoruz.
Bu noktaya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum, bu muhalif vekil, her konuda olduğu gibi hiç bir araştırma yapmadan hürmetimizi eleştirmektedir. Şimdi ben ve ekibim önce bu derelerin muhtelif yerlerinden alınan numunelerinin analiz sonuçlarını bir buçuk yıldır laboratuarlarda incelendiğini biliyoruz. Şimdi buradaki sorunun ne olduğunu sizlere kısaca tarif etmek istiyorum, bahsi geçen derelere MAYBİ (Malkara Birlik Süt ve Süt Mamulleri A.Ş.) Alaybey, Balabancık, Çimendere, Emirali, Çınarlıdere, Sağlamtaş, Aksaka ve Ballı Mahallelerimizden Endüstriyel ve Evsel atıklar deşarj olmaktadır. Burada özellikle bu bölgede yaşayan insanların birçoğu derede ki sorunun MAYBİ den kaynaklı olduğunu zannetmektedir.
Bu sebeple ile MAYBİ adlı işletme sık sık şikayet konusu olmaktadır. Bu şikayetler neticesinde Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tam iki yıldır bu işletmeyi haberli habersiz denetlemektedir. Ben Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünden bu yapılan analizlerin ve denetlemelerin sonuçlarını öğrendim. İşletmeye ait yapılan denetimler neticesinde; İşletmeye ait 450 m3 /gün kapasiteli fiziksel, kimyasal ve biyolojik atık su arıtma tesisinin bulunduğu ve çalışır durumda olduğu tespit edilmiştir. Arıtma çamurlarının bertarafa gönderildiği tespit edilmiş ve atıksu arıtma tesisi çıkışından numune alınarak analize gönderilmiştir.
Ben size şimdi Çevre İl Müdürlüğünden aldığım bilgiyi paylaşmak istiyorum. “Söz konusu işletme Müdürlüğümüzce her yıl atıksu numunesi alınarak denetime tabi tutulmakta olup 2020 yılında beş defa atıksu numunesi alınmak üzere denetlenmiş ve numunelerin tamamı, Su kirliliği kontrol yönetmeliğinde belirtilen sınır değerleri sağlamıştır. Bununla birlikte 02. 06. 2020 tarihi itibari ile adı geçen işletmenin atıksularını ÇOKAL havzası dışına çıkarması gerektiği, havza dışına çıkarılıncaya kadar ise sürekli atıksu izleme sistemi ile havzaya deşarjının sürekli ve online kontrol edilmesine karar verilmiştir. ÇOKAL havzasında bulunan derelerden alınan numune sonuçlarının incelenmesi ve havzadaki mevcut durum değerlendirildiğinde derelerde zaman zaman meydana gelen kirlilik oluşumlarının, evsel ve endüstriyel baskılardan olduğu görülmekte, mevsimsel değişikliğe bağlı olarak her yıl Mayıs- Haziran aylarında ani sıcaklık değişimlerinde derelerde su sıcaklık seviyesinin azalması ile birlikte durgu yerlerde renk değişiklikleri ile birlikte ötrafikasyon artmakta ve neticesinde derede ki çözünmüş oksijenin düştüğünden bölüm bölüm balık ölümleri gerçekleştiği görülmektedir. Barajı ve dereleri etkileyen evsel baskılar ile ilgili olarak ise Müdürlüğümüzce konu her yıl TESKİ Genel Müdürlüğü’ne bildirilmiş olmasına rağmen; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, (TESKİ Genel Müdürlüğü) tarafından içme suyu temini sağlanan ÇOKAL Barajı havzasında bulunan 13 mahalleden oluşan yerleşim yerlerinin mevcut evsel atıksu kanal hatlarının, köy tüzel kişiliği döneminde yapılmış, eski hatlardan oluştuğu bu sorunun çözümüne yönelik olarak havza koruma alanında kalan yerleşim yerlerine ait atıksuların havza dışına çıkarılmasıyla ilgili projelendirme çalışmalarının tamamlanarak yatırım programına alındığı 2018 yılında Müdürlüğümüze bildirilmiş, ancak yerleşim yerlerinden kaynaklanan evsel atıksuların arttırılarak havza dışına çıkarılmasına yönelik bir çalışma ilgili su ve kanalizasyon idaresi tarafından günümüze kadar yapılmamıştır.
Burada yukarıda saydığımız köyden dönen mahallelerin tümünün tüm kanalizasyon atıklarının da ismi geçen derelere arıtılmadan salındığı tespit edilmiştir. Elbette bu mahallelerin kanalizasyon sorumluluğu ve arıtılması meselesi, TESKİ ye ( Tekirdağ Su Kanalizasyon İdaresi) dolayısı ile Büyükşehir belediyesine aittir. 12.07.2017 tarihin de vali yardımcısı Suat Yıldız başkanlığında gerçekleştirilen, “ÇOKAL BARAJ GÖLETİNDE MEYDANA GEBLEN BALIK ÖLÜMLERİ” konulu ve 06 Kasım 2017 tarihli “ İL SU YÖNETİMİ KOORDİNASYONU” toplantılarında söz konusu işletmelerin atık sularının ön arıtım ile TEKİRDAĞ-TESKİ idaresi Genel Müdürlüğüne ait kanalizasyon sistemine bağlanması çalışmalarının 2017-2018 yatırım planına alınacağına ilişkin kararlar alınmıştır.
TESKİ tarafından hazırlanan ve 14.05.2015 tarihli ve 2015/17-18 sayılı TESKİ Genel Kurul Kararı ile onaylanarak yürürlüğe giren içme suyu Havzaları Koruma Yönetmeliği’be göre kaynak ve yeraltı suyu Havzaları Koruma esasları, kapsamında içme ve kullanma suyu temin edilen su kaynaklarında ve havzasında suların kirlenmesine neden olabilecek faaliyetlere izin verilmemekle birlikte her çeşit atıksuyun havza dışına çıkarılması esas hüküm altına alınmıştır.
Bu itibarla, Valiliğimize (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) intikal eden şikayetlere de konu olan işletmeden kaynaklanan atıksuların nihai deşarj yerinin içme ve kullanma suyu temin edilen COKAL Barajı olması sebebiyle, Malkara Birlik Süt ve Süt Mamülleri A.Ş.’drn kaynaklanan atıksuların ön arıtım sonrası kanalizasyona bağlantısı ve havza dışına çıkarılması konusunda TESKİ üzerine düşen vazifeyi yerine getirmemiştir.Ayrica TESKİ köylerin kanalizasyon bağlantıları konusunda da geç kalmış bu ödevini yerine getirememistir.”
Evet Değerli Hemşehrilerim, kıymetli basın mensuplarımız, Şu anda bu sorunu çok sayıda vidanjör kullanarak çözmeye çalışsada, teknik olarak bunun mümkün olmayacağını hepimiz bilmekteyiz. Burada bir sorun var ve sorunun müsebbibi TESKİ dir. Hal böyle iken Muhalefet Milletvekilinin Gelip buraya şhow yapması bırakın bir milletvekilini, aklı selim bir insanın yapacağı iş değildir” dedi.
Haber: Abdurrahim Yıldırım