Yunanistan ile yaşanan Kardak krizinde diğer Askerlerimizle birlikte gösterdiği başarı ile Türk Milletinin gururu olan Çetin Group yönetim kurulu başkanı Ahmet Çetin bundan 20 yıl önce kurduğu şirketi, dünyanın bir çok yerinde yaptığı başarılı işleri ile Ülkemizin gurur kaynağı olmaya devam ediyor. Her yıl istihdam da ve vergi rekortmenlerinde üst sıralarda yerini alıyor. Ahmet Çetin ve ekibinin pandemi dönemindeki büyük başarısı Dünya Gazetesine manşet oldu. Dünya gazetesine özel röpörtaj veren Çetin önemli açıklamalarda bulundu.
Çetin Group yönetim kurulu Başkanı Ahmet Çetin’in Dünya gazetesine verdiği röportajında soruları yanıtlayarak önemli açıklamalarda bulundu. Ahmet Çetin Cvid 19 sürecinden, AR-GE çalışmalarına ve sektörün sorunlarına dair Dünya Gazetesine verdiği işte o röpörtaj
1. COVID-19 SÜRECİ GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİ KONUSUNDA YAPMIŞ OLDUĞUNUZ ÇALIŞMALAR VAR MI? BU BELGEYİ FİRMA OLARAK TEMİN ETTİNİZ Mİ? ETTİYSENİZ BAŞVURU SÜRECİNDEN BELGEYİ ALMA SÜRECİNE KADAR Kİ GELİŞMELERİ DETAYLI BİR ŞEKİLDE ANLATIR MISINIZ?
Covid-19 sürecinde Türkiye de El dezenfektanı üretim ve satışını yapabilmek için Sağlık Bakanlığımızdan BİYOSİDAL ürün üretim belgesi, yüksek miktarda el dezenfektanı üretimi amacı ile fabrikamızdaki kapasite artışı için revize kapasite raporu, yurtdışına el dezenfektanı ihracatı yapabilmek amacı ile Ticaret bakanlığımızdan her sevkiyat bazında ihracat izin belgeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracat yapabilmek amacı ile FDA onay belgesi gibi belgelerimizi temin ederek pandemi dönemine yaklaşık 2 hafta içinde firma olarak hazır hale geldik. Bu süreçte fabrika Araştırma ve Geliştirme Laboratuarlarımız ürün testlerini ve stabilite süreçlerini tamamladıktan sonra tüm ürün güvenlik dosyalarını hazırlayarak yetkili onay makamlarına teslim etmiştir. Dosya ve başvurularımızı, Sağlık Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ve Sanayi Bakanlığımız en hızlı şekilde ve sürecin acili yeti gerektirdiği gibi değerlendirmiş, cevaplamış ve belgelerimizi onaylamıştır.
2. FİRMA OLARAK COVID-19 SÜRECİNDE NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPTINIZ? COVID-19 SONRASI PLANLAMALARINIZ NELERDİR?
Covid-19 sürecinde Ülkemiz ve pandemi’den etkilenen diğer uluslar için El dezenfektanı, ortam temizlik dezenfektanları ve yüzey temizlik dezenfektanları gibi ürünleri üretmeye yoğun bir şekilde başladık. Bu yeni beklenmedik dönemde, yani Mart ayının sonundan bugüne kadar 3 vardiya ve 24 saat üretim yaparak günlük 150’000 adet değişik boyut ve özelliklerdeki dezenfektan üretimini sistemimizde gerçekleştirmeyi başardık. Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerin tamamında devlet makamlarımızdan verilen özel dezenfektan üretim izinleri ile üretimimiz hiç durmadan aralıksız ve aksamadan devam etti. Sürecin tüm aşamalarında grubumuz bir çok kurum ve kuruluşa maske ve dezenfektan bağışında bulunarak sosyal sorumluluk görevini de bir vatandaş olarak yerine getirmeye çalışmıştır. Covid-19 sonrası yeni normallerimizin uzun süre var olacağının ve bunun kısa sürmeyeceğinin bilincindeyiz. Bu amaçla el dezenfektanı ve maske üretimi’ne yönelik özel üretim hatları oluşturduk. Gereken şartlarda büyüyecek kapasite ihtiyacımızı karşılayacak şekilde ve buna hazır olarak fabrikamızı yeniden düzenledik Bu hatlar ile artan şekilde gelebilecek yurtiçi ve yurtdışı ihtiyaçlar için gerektiğinde günlük 300’000 adet kapasiteye çıkacak şekilde yatırımlarımızı da tamamladık.
3. AR-GE ALANINDA YAPTIĞINIZ ÇALIŞMALAR VAR MI? CİRONUZUN NE KADARLIK KISMINI AR-GE’YE AYIRIYORSUNUZ? AR-GE’NİN ÇIKTISI OLAN PATENT, FAYDALI MODEL VE TASARIM ALANINDAKİ FAALİYETLERİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Covid-19 sürecinde özellikle Dünya Sağlık Örgütünün tavsiye ettiği korunma yöntemlerine yönelik olarak Ar-Ge çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bu amaçla kişisel kullanım için el dezenfektanlarının şekillendirilmesi , Hastane, Kamu kuruluşları, Alışveriş Merkezleri, ofisler, ortak kullanım alanlarının sanitize edilmesine yönelik yüzey ve ortam dezenfektanlarının geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve devreye alınması konusunda çalıştık. Bu aşamada yaptığımız bir Ar-Ge ve innovasyon çalışmasından özellikle söz etmek istiyoruz. Thymol adı verilen Kekik yağ’nın antiviral, antibakteriyal özelliklerini tespit ettik ve bunu çeşitli ürünlerimizde kullanmak üzere araştırmalara başladık. İnnovasyon sürecinde Thymol hammaddesini Ethanol ve Su ile bir arada kullanarak çeşitli oranlarda karışımlar oluşturup etkinlik testlerini yaptık, belgelendirdik ve üretim aşamasına geçtik.
Bir diğer çalışmamız da Aerosol ürünlerde kullanılan itici gaz desteği ile yeni nesil sprey dezenfektanları Ar-Ge sürecinden hızlı bir şekilde geçirerek üretime fazına aldık. Firmamız Atakfarma Kozmetik, hem Covid-19 süreci öncesi, hemde süreç boyunca Ar-ge ile ilgili yatırımlarını her zaman ön planda tutmuştur. Bunu stabil olarak sağlamak için ciromuzun %3 ile %5 arasında bir kısmını yıllık olarak Ar-Ge’ye ayırmaktayız. Yapmış olduğumuz çalışmaları, özellikle ihracat pazarlarında korumak amacı ile de faydalı model ve patent olarak başvurularımızı Global bazda mutlaka yapıyoruz. Rekabetin yoğun olduğu sektörümüzde, uzun süreli başarılar için, taklit ve kopya edilmekten korunmak için bu olmazsa olmazımızdır. Son 5 yılda Nitrojen gazı ile aerosol üretimi, saç ürünleri innovasyonları, deodorant spraylar gibi alanlarda faydalı modeller oluşturduk ve patentlerini aldık. Covid-19 sürecinde de Kekik yağı ile ilgili çalışmalarımız için gereken başvuruları yapıyoruz.
4. YENİ NORMALDE KISA VE ORTA VADEDEKİ PROJEKSİYONLARINIZDAN BAHSEDER MİSİNİZ? AYRICA BELGELENDİRME ALANINDA YAPTIĞINIZ ÇALIŞMALAR VAR MI? VARSA BUNLARDAN BAHSEDER MİSİNİZ?
Yeni normal’de kısa ve orta vadede el ve yüzey dezenfektanları ürünleri ile ilgili Ar-Ge ve üretim faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bu grup ürünler ve konseptler hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası olacaktır. Her ne kadar pandemi sürecindeki kadar yüksek yoğunlukta olmasa da belirli bir düzeyde talep tüm Dünyadan gelmeye devam edecektir. Öte yandan belgelendirme çalışmalarımız hem Türkiye de hemde Dünya da bir çok ürün için tamamlanmış olup, yeni Ar-Ge çalışmalarımız geri kalan ve süreci devam eden ürünler için yoğun bir çalışma halindeyiz. Bunları da önümüzdeki Sonbahara kadar 2.dalga pandemi tedirginliğinden önce bitirmeyi öngörüyoruz.
Türkiye de Güvenli üretim için Biyosidal belgemizi aldık. Dünyada da her ülkenin kendi regülasyonlarına göre güvenlik testleri, etkinlik testleri ve ülke biyosidal belgeleri de distribütörlerimiz tarafından alınmaktadır. En önemlisi güvenli kozmetik konsepti adı altında hedef ürünler grubu oluşturma amacı ile çalışmalar başlattık. Buna göre pandemi öncesi kullandığımız tüm kozmetik ürünlerini yeni normalde güvenli olarak kullanmaya devam etmek için eklemeler ve geliştirmeler yaparak kullanıcılara sunmak istiyoruz. Bunun için tüm ürünlerimizi gözden geçirmekte ve yeni normale hazırlamaktayız. Sonuçlarını da kısa sürede almaya başlayacağımızı öngörüyoruz.
5. COVID-19 İLE BİRLİKTE GÜVENLİ ÜRETİMİN KONUSU BİR KAT DAHA ARTTI. BU KONU HAKKINDA SİZ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ? GÜVENLİ ÜRETİM HUSUSUNDA COVID-19 PLANLAMALARINIZDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA NEDEN OLDU MU? AYRICA GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİNE SAHİP OLAN FİRMALARLA OLMAYAN FİRMALARA ARSINDAKİ FARKLILIKLAR HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ NELERDİR?
Güvenli üretim yapabilmek için tesisinizin asgari şartları taşıması gerekmektedir. Maalesef ülkemizde merdiven altı tabir edilen ve kurum demeye dilim varmıyor birçok unsur, sağlıksız ve yetersiz fiziksel ortamlarda, şartlarda çalıştırdığı personeller ile sağlıksız ürünleri piyasaya sürmektedir. Sağlık Bakanlığımız bu unsurlar ile bıkmadan usanmadan mücadele etmekte ama maalesef her gün yenileri türemektedir.Biz Atakfarma Kozmetik olarak her zaman kanun ve nizamlara uyarak, standartlardan şaşmadan çalıştık ve geliştirmelerimizi yine buna uygun sürdürdük ve sürdürmeye devam edeceğiz. Covid-19’un hayatımıza girmesi bizim bu anlamda planlarımızı değiştirmemize sebep olmadı. Biz zaten güvenli üretim için gereken GMP standartlarını, Biyosidal standartlarını kurum kültürümüzün bir parçası olarak her zaman gördük ve uyguladık. Diliyoruz ki Covid-19 süreci, tüketici tarafında da bu bilinci geliştirir ve tüketicimiz bir ürün alırken, bu ürünün Sağlık Bakanlığı şartlarına uygun olup olmadığını araştırır, olmayanları kullanmaz ve ihbar eder.
6. SEKTÖRDE ÖN PLANA ÇIKAN SORUNLAR VE BUNLARIN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN ÖNERİLERİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Sektörün en önemli sorunu haksız rekabettir. Bu haksız rekabet hem kalite standartlarına uymayan ürünlerin piyasaya sürülmesi hem de vergilendirme kural ve hükümlerine aykırı nitelikte ürünlerin satılması olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada esas, sürekli ve kesintisiz denetimdir. Devlet kurumlarımızdan bu konuda çok destek görmekteyiz. Bu desteklerin ve denetlemelerin sürmesi, arttırılması ve cezalar ile desteklenmesi temel ve kesintisiz süreç olmalıdır. Diğer yandan kozmetik sektörümüzde taklit ve benzer ürünler görülmeye devam etmektedir. Bu ürünlerin piyasadan çekilmesi ve yok edilmesi, sektörün daha kaliteli ve daha katma değerleri ürünleri üretmesi ile mümkün olacaktır. Bakanlıklarımız tarafından Marka tanıtımlarına Dünya pazarlarında maddi tanıtım destekleri verilmesi de global kozmetik markalarını hep beraber yaratmamız için çok önemlidir” dedi.
Haber: Abdurrahim Yıldırım