ESNAF NE KREDİ NE PANDEMİ SOSYAL DESTEĞİ VAR

ESNAF NE KREDİ NE PANDEMİ SOSYAL DESTEĞİ VAR

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, esnafın ne kredi ne de Pandemi Sosyal Destek Yardımı aldığını, başvuru yapanların elinin boş döndüğünü söyledi. Aygun, kısa çalışma ödeneği konusunda da büyük sıkıntı olduğunu belirterek, “Kovid-19 salgını süresince kısa çalışma ödeneği alanlar, salgın sona erdikten sonraki süreçte işten çıkarılırsa ya da haklı sebeple işten ayrılırlarsa kısa çalışma ödenekleri İşsizlik Ödeneklerinden mahsup edilecek.Bu konudaki yetki Cumhurbaşkanı’na bırakılmış. Bu adaletsizlik giderilmeli” dedi.
“ESNAFIN ESKİ KAZANCINA ERİŞMESİ ZOR”
Aygun, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir önerge verdi. Önergede, Kovid-19 salgını sonrasında kahvehaneden, berbere, düğün salonundan tiyatroya kadar 252 bin 690 işletmenin kapandığını, şimdi kademeli açılış sürecine geçilse de esnafın büyük sıkıntı yaşadığını anlatan Aygun, “Esnaf, eski kazançlarına erişmekten uzak görünmektedir” diye konuştu.
Aygun, iktidarın başlattığı Pandemi Sosyal Destek Programı’na işaret ederek, “Sosyal Destek Programı’na başvuru yapan esnafalarkriterleri karşılayamadığı gerekçesiyle bu olanaktan yararlanamamaktadır.Pandemi Sosyal Destek Programı kriterleri nedir? Faz 1, Faz 2, Faz 3 kapsamında 1000 TL Yardım alan esnaf sayısı kaçtır? Tekirdağ’da kaç esnaf bu programdan yararlanmıştır?” diye sordu.
ESNAFA TAZMİNAT ÖDEYİN
Esnafın işyerlerinin kapanması nedeniyle yaşadığı gelir kaybının bir kısmının tazminat olarak ödenmesini öneren Aygun, “Esnafa tazminat ödenirken, esnaf işyerlerinde ve bu tür işletmelerde çalışan işçilere asgari ücret tutarında ödeme yapmayı planlıyor musunuz?” sorusuna yanıt istedi.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEKİ HAKSIZLIK
Aygun, Pandemi süresince kısa çalışma ödeneği alanların, işten çıkarıldığında işsizlik ödeneği süresinden kesinti yapılacağını belirterek, yaşanan bu sıkıntıya çözüm bulunmasını istedi. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu Ek Madde 2’ye göre, “Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler işsizlik ödeneği süresinden düşülür. Kısa çalışma ödeneğinin süresini 6 aya kadar uzatmaya ya da işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir” hükmü yer aldığını anlatan Aygun, şöyle devam etti:
“Kovid-19 salgını süresince kısa çalışma ödeneği alanlar, salgın sona erdikten sonraki süreçte işten çıkarılırsa ya da haklı sebeple işten ayrılırlarsa kısa çalışma ödenekleri İşsizlik Ödeneklerinden mahsup edilecektir. Mahsup edilip edilmeme konusundaki yetki Cumhurbaşkanı’na bırakılmıştır. Bu durumun Kovid-19 salgını süresince büyük sıkıntı yaşayan ve iş güvencesini kaybeden işçiyi mağdur etmemesi için bir düzenleme yapacak ve bu mahsuplaşmayı kaldıracak mısınız?
Haber: Abdurrahim Yıldırım

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04
DEVLET DOLANDIRILIYOR DEVLETİN YETKİLİLERİ NEDEN SESSİZ | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-09-11 19:05:00