DÜNYA GENELİNDE GIDA TEDARİK ZİNCİRİNDE SIKINTILAR ÇIKACAK

DÜNYA GENELİNDE GIDA TEDARİK ZİNCİRİNDE SIKINTILAR ÇIKACAK

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, sınırların kapatılması ve ülkelerin içine dönmesi sonucu dünya genelinde gıda tedarik zincirinde ve üretim aşamasında sıkıntılar yaşanacağını, Türkiye’nin önceden önlem alması gerektiğini kaydetti.
Gelişmiş ülkelerin hububat ve yağlı bitki üretimine yoğunluk verirken, Türkiye’nin son yıllarda sebze ve meyve üretimine odaklanmasının yanlış olduğunu belirten Aygun, “Son Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde hububat ve ayçiçek ithalatı için karar alınması bunun göstergesidir” dedi. Aygun, Trakya’da iklim değişikliğine bağlı olarak buğday ve arpada kök hastalığı oluştuğunu belirterek, “Bu da Türkiye genelinde buğday rekoltesini düşürecektir. O yüzden acilen iklim değişikliğinin tarıma etkisine yönelik çalışmalar yapılmalıdır” dedi.
Aygun, Trakya’da buğday ve arpanın kök bölgesinde “kök biti” denilen bir zararlıya rastlandığını belirterek, “İklim değişikliği, kurak geçen sezon, ılıman geçen kış, son 15 günde toprak sıcaklığının 8 derece ve üzerine çıkması sonucu bu zararlı, Trakya’ya musallat olmuştur” dedi. Kısa boylu kalan arpa ve buğdayda yaprakların dikleşereksarardığına da işaret eden Aygun, “Hububatlarda Sarı cücelik virüsüde tüm Trakya’da gözlemlenmektedir. İklim değişikliği etkendir. Tedbir alınmazsa buğday ve arpada verim kayıpları oluşacağı için rekoltede büyük sorunlar çıkacaktır” diye konuştu. Aygun, iklim değişikliğinin yarattığı tahribata bağlı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nca fon oluşturularak kapsamlı araştırmalar yapılması gerektiğini kaydetti.
ERTELENEN BORÇ, ÇİFTÇİ BORCUNUN YÜZDE 5’İ!
CHP Tekirdağ Vekili Dr. Aygun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım ve Kredi Kooperatiflerine Mayıs ve Haziran’da yapacağı borç ödemelerinin 6 ay süreyle öteleyen kararını eleştirerek, “Dağ fare doğurdu. Biz borçların sıfır faizle 6 ay değil, 1 yıl ötelenmesini istemiştik. Çiftçinin Mayıs ve Haziran’daki borçları, tüm borçlarının yüzde 5’ini oluşturur. Çünkü çiftçinin asıl borç ödemeleri Eylül, Ekim, Kasım ve Ocak ayı içinde yapılır. Bunu herkes bilir!” eleştirisini getirdi.
Aygun, 2019 yılına ait pamuk, ayçiçek, kanola, soya, ve yağlı bitkilere ilişkin tarımsal destek ödemelerinin halen yapılmamasını eleştirerek, “Bu destekleri bir an önce yapın” dedi. 2020 destek tebliğinin bir an önce açıklanarak, Haziran ayına kadar çiftçiye avans ödemesi yapılması çağrısı yapan Aygun, “Koronavirüs ile birlikte sağlık sektöründen sonra en önemli sektör gıda sektörü olmuştur. Tüm ülkeler bu konuda adımlar atarken, tarımdaki önlemler açısından AKP iktidarı sınıfta kaldı” diye konuştu. Gıda fiyatlarının uçtuğuna işaret eden Aygun, “Çiftçiye mazot, gübre, yem ve elektrik borçlarında destek verilmeden tarım sektörünü düzeltemez ve gıdada arz güvenliği sağlayamayız” diye konuştu.
Aygun, et ve süt gibi temel gıda ürünlerinde KDV’nin sıfıra indirilmesini, tedarik zincirinin bozulmaması için bu alanda lojistik firmalara destek verilmesini istedi.
Haber: Abdurrahim Yıldırım

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04