ÇORLU’DA ANGUS ÇİFTLİĞİ İSYANI

ÇORLU’DA ANGUS ÇİFTLİĞİ İSYANI

Ancak mahalle kahvehanesinde düzenlenecek toplantıya hem mahalle sakinleri, hem de Çorlu’dan STK’ların temsilcileri katılmayarak kahvehane dışında protesto ettiler. ÇED toplantısına katılmayan çok sayıda STK temsilcisi ve vatandaş tutanak tutarak imza topladılar.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirme yönetmeliğinin 9. Maddesi uyarınca Marmara Ereğlisi ilçesi Yakuplu Köyü Mevkiinde bulunan Angos büyük ve Küçük Baş besi tesisi projesinin tanıtımı için düzenlenen halk toplantısında vatandaşların boykotu damga vurdu.

ÇED Duyurusu Duyarlı Vatandaşları Harekete Geçirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan duyuruda Angos Hayvancılık Gıda San. Tic. Ltd. Şti. tarafından; Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi İlçesi, Yakuplu Köyü, Hergele Tepe mevkiinde, “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Besi Tesisi” Projesinin toplantısı yapılması planlandı. Söz konusu faaliyet için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince aşağıda belirtilen tarih ve saatte faaliyetle ilgili Halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılmak istendi.

Vatandaşlar Protesto Edip Toplantıya Katılmadı

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Kaan Sinan Topçu’nun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcisi Fatih Selimoğlu, Marmara Ereğlisi Belediyesi yetkilileri, Angos Hayvancılık firma yetkilileri ve Danışmanlık firması temsilcileri katıldı. Hazırlanan Çevre Etli Değerlendirme bilgilendirme raporunda ÇED raporunu hazırlayan danışmanlık firması tarafından kamu temsilcilerine ve basın mensuplarına Angos çiftliğine ilişkin bilgiler verilirken tesisisin 25 bin küçükbaş, 150 bin ise büyükbaş hayvan kapasiteli olduğu belirtildi. Sunumda ayrıca Atık su, katı atık, gürültü ve konunun ne şekilde bertaraf edileceği hakkında bilgiler verildi. Ancak verilen bu bilgiler mahalle kahvehanesinde kimse tarafından dinlenmedi. Kahvehane dışında bekleyen STK temsilcileri ve vatandaşlar, protesto ederek toplantıya katılmadılar.

Vatandaşlara Destek Oldular

Cumhuriyet Halk Partisi Çorlu İlçe Başkanı Adnan Kum’un yanı sıra, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Demirci, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur, Çorlu Ziraat Odası Başkanı Recep Şişman, Prof. Dr. Tamer Dodurka, Avukatlar Sedat Tekneci, Umut Azgüler, İbrahim Doğan, Fatih Talan ve çevreciler Yakuplu Köyüne gelerek vatandaşların toplantıya yapmış olduğu katılmama boykotuna destek oldu.

Tutanak Tutuldu

Marmara Ereğlisi Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz, 14 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirilen meclis toplantısında Angus çiftliği kullanımı için hazırlanan 1/5000’lik planın oy birliği ile reddedildiğini belirtti.
Toplantı sonunda hazırlanan tutanakta toplantıya halkın katılım göstermediği belirtilerek kamu kuruluşları temsilcileri tarafından imza altına alındı.
“Biz burada yaşıyoruz. Torunlarımız da burada yaşayacaklar”

İçeride ÇED toplantısı yapılırken dışarıda vatandaşlarla birlikte protesto eden Prof. Dr. Tamer Dodurka; “Bu gün burada onay verecek olan Devlet görevlileri, tayinleri çıkar, başka yerlere gidebilirler. Ama biz burada yaşıyoruz. Torunlarımız da burada yaşayacaklar. Biz Yüzyıllarca bu çevre kirliliğinin, mikropların etkisinde yaşayacağız. O yüzden hepimiz bir araya gelip, bu büyük Çiftliklere burada izin vermememiz gerekiyor. Birde şu kandırmacaya gitmesinler. Biz burada tarım yapıyoruz demesinler. Burası Karantina Çiftlikleridir. Firma Çiftlikleridir. Buraya sadece pisliklerini bırakıp giderler. Bölge ekonomisine büyük bir katkıları da olmaz. Sadece birkaç kuruş nakliyeciler kazanırlar. Fakat bu kazanç bizim burada kaybettiklerimizin yanında unutulmaması gereken bir konudur” dedi.

Eski Sağlık Grup Başkanı Serpil Keskin; “Ben buralıyım. Yazında burada yaşıyorum. Bu Çiftliklerin çevre ve insan sağlığına zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bilimsel kayıtlara aykırı davranmanın ne kadar aklıselim olduğunu da düşünmek gerekiyor. Burada örgütlenmiş Vatandaşlarımızın retleri var. Görevlilerinde bu vatandaşlarımızın seslerine kulak vermesi gerekiyor. Burada çevre ve insan sağlığına çok zararlı bir durum söz konusudur. Bulaşıcı hastalıkların yayılması, tahmininizden çok daha fazla yüksek olabilir” diye konuştu.

Çorlu Ziraat Odası Başkanı Recep Şişman; Bu Angos Çiftliğinin çevremize ve insan sağlığına büyük zarar verdiğini görüyoruz. Türkiye’de hayvancılığa en büyük darbe, dışardan bu şekilde hayvan getirilmesi ile vuruluyor. Bu durumun hayvancılığımıza ve çevremize verdiği zararlar hiçbir şekilde kıyaslanamaz” şeklinde konuştu.

“Birçok insan gibi bende bu Angos Çiftliğinden rahatsızım”

Avukat Sedat Tekneci; “Konuya hukuki olarak bakacak olursak, bu gün toplantının zamanında ve saatinde yapılmadığını gördük. Şekil ve şartların yerine getirilmediğini tespit ederek iyi bir sonuç alacağımızı düşünmekteyim. Çorlu’da yaşayan birisi olarak, birçok insan gibi bende bu Angos Çiftliğinden rahatsızım. Küresel güçlerin kar elde etme anlayışı, Soma’da 301 Madencimizin yok olmasına neden olmasına nasıl sebep olduysa, aynı mantıkla bakarsak, Angus Çiftliğinin Çorlu’da yaşayan 300 bin insanın yaşam hakkına bir şekilde müdahale edildiğini düşünmekteyim. Her şeyin para ve kar olmadığını düşünüyorum. Çorlu’da yaşayan birey olarak, elimden gelen her şeyi yapacağım” dedi.

“Bu tesisler bir an önce buradan giderler de Çorlu ve Çevresi kurtulmuş olur”

Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur; “Angos Çiftliği için 2012 yılının Ocak ayında, 3 bin kişinin katılımı ile yaptığımız basın açıklamasından bir şey elde edemedik. Ancak bu gün burada yapılan toplantı amacına ulaşmadı. Çünkü firma yetkilileri içeride, Köylüler dahil hiç kimse kendilerine destek vermedi. İmzalar toplanmaya devam ediyor. Bu açıklamayı yaptığım ana kadar imza sayısı 52’yi buldu. Bu imzaların çık daha fazla artacağını görmekteyim. Şahbaz, Yakuplu, Çeşmeli Köyü Muhtarlarımız, Marmaraereğlisi Belediye Başkan Yardımcısı, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı, Çorlu Belediyesinden görevliler, hepsi burada. Angos Çiftliğinin topluma, çevreye zararlı olduğu anlaşılmaktadır. Tesisin yıkım kararı da mevcuttur. Bunu daha önce basın ve kamuoyu ile paylaştık. Biz bu konuyu yargıya taşıyoruz. Firma yetkilileri içerde. Köylülerden tek bir kişi bile yok. Toplantı belirlenen saatte başlamadığı için amacına ulaşmamıştır. Çorlu Kent Konseyi olarak bu mücadeleyi iki yıldır sürdürüyoruz. Angos Çiftliğine 10 kilometre uzakta Türkmenli Gölet’i bulunmaktadır. Bu tesisin yasal olmadığını bu güne kadar her platformda dile getirdik. Bu tesisin Havaya, Suya ve Toprağa zararlı olduğunu biliyoruz. İnşallah bu tesisler bir an önce buradan giderler de Çorlu ve Çevresi kurtulmuş olur” diye konuştu.

Yakuplu Mahallesi kahvesinde düzenlenen halk toplantısında Angos Hayvancılık şirketi adına Çevresel Etki Değerlendirme raporunu hazırlayan özel bir şirket tarafından geçekleştirilmesi gereken toplantı vatandaşların boykot etmesiyle sonuçsuz kaldı.

Haber: Abdurrahim Yıldırım

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04