VALİ’NİN EMRİNİ DİNLEYEN YOK

VALİ’NİN EMRİNİ DİNLEYEN YOK

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya 19. Kasım 2013 tarihli yazısında Belediye çöplüklerine hala Endüstriyel atıkların atıldığının tespit edildiği ve bu bağlamda tüm ilgili kurumla gönderdiği talimat yazısına uyulmadığı ve hala Belediyelere ait çöplüklere Endüstriyel, kimyasal atıkların gömüldüğü ortaya çıktı. Yaşanan bu skandal karşısında yetkililerin ne gibi bir önlem ve cezayı işlem yapacağı merak ediliyor.

 

Ak Parti Hükümetine itibarsızlaştırma hareketi mi!

 

Tekirdağ Belediyeler Birliğinin Hayrabolu yolu üzerinde bulunan sözde düzenli depolama sahasının içler acısı halini belgeledik. Sadece Evsel atıkların düzenli bir şekilde depolanması gerektiği alana Endüstriyel ve kimyasal atıkların getirilerek gömüldüğü tespit edildi. Vali Yerlikaya’nın Çevre temizli konusunda göreve geldiği günden itibaren göstermiş olduğu duyarlılık ve çabaları boşa mı gidiyor, Ak Parti hükümetine karşı bir Komplo girişimi mi var sorusunun akıllara geldiği bu skandal öncesinde, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya 02.08.2013 tarih ve 130706673/12947 sayılı yazısında 19 Kasım 2013 Tarihinde bütün ilgili yerlere gönderdiği talimat da şu ifadelere yer vermişti; “Düzensiz katı depolama sahalarına evsel katı atık dışında her hangi bir atığın alınmaması için gerekli çalışma ve duyuruların yapılması istenmiştir. Ancak Valiliğimizce (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) yapılan denetimlerde belediyelere ait katı atık depolama sahalarına endüstriyel atıkların alınmasına devam edildiği görülmüştür. Bilindiği üzere ilimizde bulunan ve Tekirdağ İl Çevre Hizmetleri Birliğine (TİCHİB) ait düzenli depolama sahasının kapasitesi neredeyse dolma aşamasına gelmiştir. Diğer Belediye Birlikleri üyesi olan belediyeler tarafından ise, halen vahşi depolama sahaları kullanılmaktadır. Vahşi depolama sahalarında; çöp sızıntı suyunun yer altı ve yüzeysel su kaynaklarına karışması, oluşan deponi gazının meydana getireceği patlama ve yangın riskinin bulunması, estetiği bozan görüntü kirliliğine yol açması, oradan gelir elde etmek amacı ile çalışan, barınan kişilerin sağlığını tehdit etmesi nedenleriyle olumsuzluk ihtiva etmekte olup, söz konusu vahşi doponi sahalarının ivedilikle kapatılarak rehabilitasyonu gerekmektedir. Aynı zamanda ilimizde ve çevre illerde endüstriyel atıkları toplayan, geri dönüşümü sağlayan veya depolayan tesisler bulunmaktadır. Endüstriyel atıkların Belediyelere ait evsel atık depolama sahalarına dökülmesiyle suda, torakta ve havada kaıcı kirlilik meydana gelmektedir.

 

Bu itibarla; Belediyelere ait evsel atık depolama sahalarına hiçbir şekilde endüstriyel atıkların kabul edilmemesi, endüstriyel atıkların Bakanlığımızca yetkilendirilmiş geri kazanım bertaraf veya nihai depolama tesislerine gönderilmesi, konu ile ilgili iş ve işlemlerin ivedilikle yapılması, Endüstriyel atıkların Belediyelerin evsel atık depolama tesislerine gönderen tesislere gerekli duyuruların yapılması, söz konusu olumsuzluğun devam etmesi durumunda hem atık sahibi işletme, hem de belediyelerimiz hakkında 2872 sayılı Çevre kanunu kapsamında 40.636 TL ile 5.079.900 TL arasında idari para cezasının uygulanacağının bilinmesi hususunda gereğini bilgilerinize rica ederim”

 

Kimler Bu İşlerden Rant Sağlıyor!

 

Ak Parti hükümeti tarafından Cumhuriyet tarihinin en büyük Çevre temizleme projelerinden birisi olan Ergene Havzası Çevre Islah planı çerçevesinin en önemli bölümlerinden birisi olan Endüstriyel atıkların Belediye çöplüklerinden uzak tutulması ve düzenli bir şekilde imhasını içeren projeni bir çok Belediye tarafından sadece rant sağlamak amacı ile uygulanmamış olması, Milyar Dolarlarla ifade edilen projeye büyük bir darbe vurduğu gibi , Hükümete karşı da güvensizlik yaratmaya, itibarsızlaştırmaya yönelik bir hareket olarak yorumlanırken, yetkililerin bu konuda ne yapacağı ve ne gibi bir tedbir alacağı merak ediliyor. Bu işlerden kimler rant sağlıyor.

 

Belediyelerin rant sevdası çevre felaketi getiriyor!

 

Uzun zamandır üzerinde durduğumuz Ergene İlçesine bağlanan Velimeşe Çöplüğü konusunda ki tartışmalar devam ederken, konu ile ilgili olarak hiçbir girişimin yapılmamış olması kafaları karıştırmaya devam ederken, Bu güne kadar hangi miktarda kimyasal atığın gömüldüğü bilinmiyor. 2. sınıf düzenli depolama sahaları; belediyeler tarafından bireysel ya da birlik oluşturarak birkaç belediyenin ortak olarak yaptığı evsel atıkların depolanması için yapılan özel sahalardır. Ancak gelinen noktada Belediyeler bu durumu ranta çevirmiş evsel atıkların yanı sıra tehlikesiz atık adı altında Endüstriyel atıklarında kabulünü yapmaktadırlar. Çöplüklerin hali ortadayken hala vahşi depolamalara atık depolanır iken endüstriyel atıkların bu sahalara doldurulmasının amacı nedir?. Asli işlevi evlerden toplanan belediye çöplerinin depolanması olan bu sahaların endüstriyel atıkların kabulü ile depolama sahalarının ömrünün çabuk doldurulmasına sebep olmaktadır.

 

Haber: Abdurrahim Yıldırım

 







Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04