Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Çorlu’da bir ilk olacak Çorlu Lojistik Köy Projesi için fizibilite çalışmalarına başlıyor. 36 bin TL’lik kaynak sağlayacağı projenin sözleşmesi imzalanarak uzun yıllardır hayal edilen proje nin ilk adımları atıldı
Trakya Kalkınma Ajansı’nın (Trakyaka), Çorlu’da bir ilk olacak Lojistik Köyü Projesi’nin fizibilite çalışmaları için Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’na (ÇTSO) Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında 36 bin TL’lik kaynak sağlayacağı projenin sözleşmesi imzalandı. Trakya Kalkınma Ajansı’nın Tekirdağ’daki ofisinde yapılan anlaşmanın imza törenine, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enis Sülün ile Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Karaman ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri İbrahim Karağöz katıldı.
Enis Sülün, endüstriyel çeşitliliğiyle Türkiye’nin ihracatını sırtlayan en önemli kentlerden olan Çorlu’da, “Lojistik Köyü”nün olmazsa olmaz bir unsur haline geldiğini ifade ederek, şunları belirtti: “Sanayide verimliliği artırmak ve şehir trafiğini hafifletmek amacıyla söz konusu fikir ortaya çıktı. ‘Lojistik Köy”ün devreye girmesiyle Çorlu sanayisi çok daha verimli ve dünya çapında rekabetçi hale gelecek. Projede ‘doğrudan faaliyet desteği’ başlığı altında aktardığı 36 bin lira ile Trakya Kalkınma ajansı yanımızda. İstiyoruz ki; Çorlu’ya ciddi bir ivme katacak ‘Lojistik Köy’ projemiz artık vakit kaybedilmeden hayata geçsin.”
Enis Sülün, lojistik köylere bütün gelişmiş ülkelerde ciddi rağbet olduğunu, Avrupa’da sayıları 50’yi geçen bu yapılanmanın en çok Almanya’da bulunduğunu belirterek, gerek ulusal gerekse uluslararası ölçekte işletilen lojistik köylerin ekonomide ve sosyal hayatta gelişime büyük katkı sağladığını söyledi.
Çorlu Lojistik Projesi Nedir?
Proje kısa vadede Çorlu’ya kurulması öngörülen Lojistik Köy’ün en uygun nerede kurulabileceği, alan genişliğinin ve kapasitesinin ne kadar olması gerektiği hakkında bilgi verecektir.Projenin fizibilite raporunun hazırlanmasıyla ilgili bakanlıklarla iletişime geçilecek olup Çorlu “Lojistik Köy” çalışmalarının başlamasına katkı sağlanılacak ve konu ile ilgili teşvik edilecektir. Aynı zamanda bölgedeki kamu kurum, kuruluş ve üniversitelerin varsa mevcut hazırlamış oldukları fizibilite raporları ile karşılaştırılması yapılarak duruma dair eksi ve artı noktalar belirlenecektir. Bu da bölgenin gelişerek dış ticaret hacminin artmasına ve lojistik sektörüne yönelik yatırım planlarının hız kazanmasına yardımcı olacaktır.
Orta ve uzun vadede ise mevcut durum tespiti yapılarak bölgedeki kamu kurumlarının (limanlar, havalimanı, demiryolu ve kara yolu) alt yapı yatırımlarının planlanmasına katkı sağlanacaktır. Ayrıca sunulan fizibilite raporu doğrultusunda kamu altyapı yatırımlarının sağlanması ve lojistik köyde yer alacak firmaların yatırımlarıyla birlikte lojistik köyün faaliyete geçmesi sağlanacaktır. Lojistik hizmet sektörü açısından Trakya Bölgesi önemli bir potansiyel sunmaktadır. Diğer yandan lojistik merkez olma potansiyeline paralel olarak, Trakya Bölgesi farklı taşıma modlarının kesiştiği bir geçiş bölgesi hüviyetine sahiptir. Avrupa ve İstanbul’a yakınlık, Bölgenin lojistik üs olarak hizmet vermesini sağlayacak önemli avantajlar sunmaktadır.
Marmara Denizi, Ege Denizi ve Karadeniz’e kıyısı olan Trakya Bölgesi, Türkiye’nin üç denize birden kıyısı olan tek bölgesidir. Trakya Bölgesinin önemli limanları Tekirdağ ilinde yoğunlaşmış olup, bunlar arasında Akport Limanı, Martaş Limanı, OPET ve BOTAŞ’a ait LNG terminalleri yer almaktadır. Gelecekte bölgenin gelişiminde lokomotif sektörlerden birisi lojistik olabilecektir. Ekonomik alanda hız, maliyet ve esneklik kavramlarının ön plana çıkmasıyla birlikte lojistik sektörünün önemi daha da artmıştır. Farklı taşıma modlarını entegre eden intermodal taşımacılık sistemleri, lojistik faaliyetlerin vazgeçilmez unsurları haline dönüşmüştür. Bu anlamda, Trakya Bölgesi mevcut havaalanı, limanları, demiryolu ve denizyolu bağlantıları ile gelişmiş bir lojistik sektörüne üs olabilecek niteliklere haizdir. Bu niteliklerin en başında coğrafi konum yer almaktadır. Zira Bölgemiz, gerek Avrupa-Asya arasında bir köprü işlevi görme gerekse İstanbul’a yakınlık gibi özellikleri etkin bir şekilde kullanılabilmektedir. Ayrıca, ülke dış ticaretinde Avrupa ülkelerinin önemli bir paya sahip olması, Trakya Bölgesinin jeo-ekonomik konumunu güçlendirmektedir. Lojistik üs olma niteliklerinin ikincisi, güçlü bir ulaştırma altyapısı ve bu altyapının intermodal taşımacılık sistemlerine uygunluğudur. Tekirdağ’da bulunan Akport Limanı’nın demiryolu hattı ile bağlantısı tamamlanmıştır. Marmara Denizi içinde ve Avrupa limanları kapsamında gerçekleştirilen Ro-Ro seferleri, Bölgenin ülke ve dünya pazarlarına erişimini kolaylaştırmaktadır. Tamamlanan 2.500.000 TEU kapasiteli Asyaport Limanı’nın ise, Bölgenin lojistik potansiyelinin gelişmesi noktasında büyük katkı yapacağı görülmektedir.
Lojistik yatırımlar açısından Trakya bölgesi, özelde de Çorlu oldukça önemli mesafe almakta olduğu görülmektedir. Çorlu’nun deniz kenarında bir İlin ilçesi olması özellikle bölge içinde avantajlı bir haline gelmesini sağlamaktadır. Bunun için Trakya bölgesi içinde Çorlu lojistik merkez kurma açısından oldukça önemli olanaklar sunan bir konumdadır. Aynı etkinin fizibilite çalışması yapılması öngörülen Çorlu Lojistik Köy’de olacağı tahmin edilmektedir. Bu sayede kurulması planlanan bu merkezin mali avantajları da göz ardı edilmemelidir. Yapılacak bu çalışmanın ülkemize, bölgemize ve Çorlumuza hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi
Haber: Abdurrahim Yıldırım