YETERLİ SU TÜKETİMİNİN ÖNEMİ

YETERLİ SU TÜKETİMİNİN ÖNEMİ

Çorlu Özel Vatan Hastanesi, Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt.Zeynep Eren, aşırı derecede sıcak geçen şu günlerde yeteri su tüketimi ve önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Dyt.Zeynep Eren, yetişkin birinin günlük en az 2.5 litre su tüketmesi gerektiğini ifade etti.

 

SU,SAĞLIĞIMIZ İÇİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Çorlu Özel Vatan Hastanesi, Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt.Zeynep Eren, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi; “İnsan vücudunun neredeyse yüzde 70’i sudan oluşmaktadır ve su vücut fonksiyonlarımızın düzgün çalışması için elzemdir. Hücre içinde gerçekleşen tüm hayati metabolik olaylarda;sindirim, besin emilimi, vücut sıcaklığının düzenlenmesi ve atık ürünlerin uzaklaştırılması gibi durumlarda suya ihtiyaç vardır.



PEKİ YAZ SICAKLARINDA SU TÜKETİMİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Yaz mevsimi, sıcaklığın yüksek olduğu, güneşin etkisinin en fazla hissedildiği dönemdir. Yüksek sıcaklıklar, daha fazla su kaybetmemize neden olur ve dehidrasyon riskini arttırır. Dehidrasyon, baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi ve cilt kuruluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Yeterli su tüketimi, bu belirtileri önlemeye yardımcı olur. Dehidrasyon riskinin yanı sıra yaz aylarında sıcak hava ve düzensiz yemek alışkanlıklarının etkisi ilesindirim sorunları da ortaya çıkabilir. Yeterli su tüketimi, sindirimi kolaylaştırır ve metabolizmanın düzgün işlemesini sağlar. Böylecebağırsak hareketleri düzene girer ve kabızlık riski azalır. Sonuç olarak, yaz aylarında su tüketimi dehidrasyonu önlemek ve genel sağlık durumunuiyileştirmekiçinkritikbirönemesahiptir.Bunedenle,günlüksuihtiyacınıkarşılamakvesıcak havalarda düzenli olarak su içmek, sağlıklı bir yaşam sürdürmenin temel unsurlarından biridir.

 

GÜNLÜKSUİHTİYACINEKADARDIR?

Her bireyin günlük su ihtiyacı yaş, cinsiyet, aktivite düzeyi ve çevresel koşullara bağlı olarak değişiklik gösterir.Genelolarak,yetişkinleriçingünlükenaz2-2.5litresutüketimi önerilmektedir.Ancakbumiktar kişisel ihtiyaçlara ve yaşam tarzına göre değişkenlik göstermektedir.



DİYETTE SU İÇMENİN ÖNEMİNEDİR?

Su vücudumuzdaki birçok metabolik olayda olduğu gibi sindirimde de çok büyük rol oynamaktadır. Vücudumuz susuz kaldığında, sindirim enzimlerinin çalışma temposu yavaşlar. Yavaşlayan sindirim sistemidekiloartışınanedenolabilir.Yağyakımınıhızlandırmak,vücuttantoksinleriatmakveidealkiloyu koruyabilmek için her gün düzenli olarak ve yeteri kadarsu tüketimi sağlanmalıdır. Ayrıca vücut yeterincesualınmazsa,böbreklervediğerorganlarsuyudahafazlatutmaeğilimindeolabilir.Budurum, ödemveşişkinliğeyolaçabilir.Yeterlisuiçmek,vücudunsıvılarıdengelemesinevefazlasuyunatılmasına yardımcı olabilir.

 

SU TÜKETİMİNİ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Su tüketimini artırmak,genel sağlık ve iyi bir yaşam tarzı içinoldukçaönemlidir. Sutüketiminiartırmak için;

  • Hatırlatıcılarkullanabilirsiniz.Telefonunuzagüniçindesuiçmenizihatırlatacakuygulamalar indirerek takibini sağlayabilirsiniz.
  • Suya tat vermek için doğal tatlandırıcılar ilave edebilirsiniz. Limon dilimleri, taze nane, meyve dilimleri veya salatalık gibi eklemeler suyun tadını güzelleştirebilir.
  • Ulaşabileceğinizortamlardaherzamanbirsuşişesibulundurun.Böylecegünboyuncasuya erişiminiz kolay olur ve su içmeyi unutmaktan kaçınabilirsiniz

 

  • Su tüketimi için kendinize günlük hedef belirleyin ve bu hedefe ulaşmak için kendinizi motive edin.Örneğin,günlük8bardaksuiçmeyihedefleyebilirsiniz.Böyleceiçeceğinizmiktarıntakibini daha kolay sağlarsınız” dedi.

 

Haber: Abdurrahim Yıldırım  

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-07-26 16:38:10
DEVLETİ SOYANLARA ÇORLU BELEDİYESİ GÖZ YUMDU | Trakya Gündem Gazetesi: […] DEVLET TRİLYONLARCA ZARAR EDERKEN YETKİLİLER NE YAPTI […]
2021-10-22 18:39:12
RUHUNU ŞEYTANA SATMAMIŞ DEVLET YETKİLİLERİ ARANIYOR | Trakya Gündem Gazetesi: […] Merhaba değerli okuyucularım. Çorlu Belediyesinin yolsuzlukları, buda yetmemiş gibi,
2021-10-11 10:42:04